Zašto se češće razboljevamo tokom zimskih praznika?

05/12/2017 09:44

Zašto se češće razboljevamo tokom zimskih praznika?

Pored same promene vremena i hladnoće, još neke navike, naročito izražene tokom zimskih praznika, slabe naš imuni sistem.

 

Jedete više slatkiša

Novogodišnji i božićni praznici vreme su kada uživamo u brojnim đakonijama i slanim i slatkim. Ipak, odavno je dokazano da konzumacija šećera umanjuje sposobnost organizma da se bori sa infekcijama. Stoga u ovo vreme, pokušajte da izbegavate slatkiše i da u jelovnik uvrstite voće i povrće.

Dehidratacija

Suv zimski vazduh može da poveća rizik od infekcije, a ovakav vazduh najprisutniji je zimi, tokom sezone grejanja. Zato češće provetravajte prostoriju. Uz to, zimi ne osećamo tolku žeđ, pa može doći do dehidratacije koja takođe utiče na slabljenje imunog sistema.

Promena rutine spavanja

U doba praznika idemo na proslave, spavamo manje ili, ukoliko smo na godišnjem odmoru, spavamo duže. Ukoliko poremetite rutinu spavanja, slabite svoj imuni sistem. Uz to, studije su pokazale da ovaj običaj može da uzrokuje migrene kod žena, a da kvalitetan san i rutina spavanja smanjuju bol u predelu glave za 40%.

Više vremena provodimo unutra

Premalo izloženosti dnevnoj svetlosti i manjak fizičke aktivnosti u zimskom periodu takođe slabi imuni sistem. Vitamin D utiče na proizvodnju proteina koji se bore sa mikrobima, a najbolji način da dobijemo ovaj vitamin jeste preko sunčeve svetlosti. Istraživanja su pokazala da odrasle osobe kojima manjka vitamina D, podložnije su infekcijama.

Praznična depresija

Sezonska promena raspoloženja veoma je učestala, a naročito u vreme praznika. Kako biste izbegli prazničnu depresiju, okružite se ljudima koje volite i trudite se da, iako možda želite, ne ostajete sami i izolovani. Socijalizacija vam u ovom slučaju i te kako može pomoći. Uz to, neka istraživanja utvrdila da depresija utiče i na slabljenje imunog sistema i na brojne negativne promene na fizičkom nivou.

05/12/2017 09:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments