Pobedite prazničnu depresiju uz ove korake

08/11/2017 10:13

Pobedite prazničnu depresiju uz ove korake

Mnogo ljudi, tokom novogodišnjih i božićnih praznika, oseća simptome depresije, a dobra vest jeste da ove promene raspoloženja nestaju s završetkom praznika. U međuvremenu, ukoliko patite od praznične depresije, umanjite njene simptome ovim trikovima.

Praznična depresija je sve češće oboljenje, a uslovljeno je upravo samom euforijom oko proslave Nove godine i Božića. Uglavnom razlozi lošeg raspoloženja su materijalna situacija, usamljenost i neispunjenje preteranih očekivanja koje tokom tog perioda postavimo pred sebe. Kako biste ovo sprečili ili pak umanjili, poslušajte naredne savete.

Vežbanje

Fizička aktivnost utiče na pojačano lučenje endorfina i popravlja raspoloženje. Srčani ritam se ubrzava, a u isto vreme umanjujete i nivo stresa u organizmu. Napravite plan vežbanja i pridržavajte ga se. U ovome vam može pomoći i prijatelj, jer su studije pokazale da vežbanje da bliskim ljudima utiče na produktivnost i želju za vežbanjem.

Izbegavajte društvene mreže

Većina ljudi na društvenim mrežama rado deli srećne trenutke u vidu fotografija i statusa. Veoma je lako da razvijemo FOMO (strah od toga da nešto propuštamo). Iako nam je teško to da priznamo, upoređujemo se sa drugima na društvenim mrežama. To može i te kako pokvariti raspoloženje. Stoga, potrudite se da ne koristite socijalne mreže, dok ste u depresivnom

Pomoć prijatelja

Iako vam u ovom periodu baš i nije do društva, skupite snage i idite sa prijateljima u štenju, bioskop ili u izlazak. Izolacija samo hrani depresiju, a ukoliko se okružite ljudima koje volite, uklonićete rizik od depresivnih misli i popravićete svoje raspoloženje.

raspoloženju.

Promenite način razmišljanja

Iako se osećate usamljeno i izolovano, zapamtite da uvek možete da unesete promene. Pronađite načina da se osećate i budete korisni. Poklonite staru garderobu centrima za socijalnu pomoć ili se prijavite da volontirate u nekom prihvatilištu. Takođe, prepoznajte ovaj period kao veoma izazovan i prihvatite činjenicu da je sasvim u redu da se ponekad osećate tužno i da će depresivno stanje oko praznika prestati, kada se praznici završe.

Ukoliko se pak depresija pogorša, razmislite o tome da ipak potražite stručnu pomoć.

08/11/2017 10:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments