Kako pobediti anksioznost: Top trikovi terapeuta

15/01/2023 12:22

Kako pobediti anksioznost: Top trikovi terapeuta

Šta je najgora stvar anskioznosti? Briga o tome koliko brinemo. Evo kako to da zaustavite.

Anksioznost je jedna od najučestalijih oboljenja modernog doba, koja najčešće nastaje usled preveliko stresa. Napadi panike, razmišljanje o neverovatnim scenarijima, gušenje, znojenje dlanova, nemogućnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti i briga o onome što se nije desilo, samo su neki od simptoma ovog oboljenja.

U nastavku saznajte kako da ublažite simptome ili da u potpunosti sprečite anksioznost.

Kako pobediti anksioznost?

Vežbanje

Naučno je dokazano da fizička aktivnost ublažava ansioznost. Izaberite aktivnost koja vam odgovara, bilo to pilates, šetnja, vožnja bicikla ili plivanje i posvetite se vežbanju 30 minuta dnevno.

Smanjite sa društvenim mrežama

Gledanje fotografija, nasmejana lica, srećne porodice ili pak objave bivših ljubavi mogu i te kako da budu okidač za anksioznost. Ako već ne možete da ugasite sve te silne profile, svedite korišćenje društvenih mreža na minimum. Limitirajte se na 30 minuta dnevno.

Prihvatite bolest

Prihvatanje toga da patite od anskioznosti korak je bliže da budete mirniji. Ukoliko se dogodi anksiozni napad, kažite sebi: “Da, imam napad. Ali on će proći”. Ova metoda pomogla je mnogima.

Ohrabrite se

Želite nešto da promenite? Da izaberete drugi posao, da pošaljete SMS osobi koja vam se dopada? Ne analizirajte previše i samo uradite to. Bez oklevanja. Bez kajanja.

Napravite pauzu

Dajte sebi oduška. Izdvojte vreme za sebe, kako biste se opustili. Pročitajte knjigu, slušajte muziku, radite bilo šta što vas čini smirenim.

Zdrava rutina

Svakodnevna fizička aktivnost, zdrava ishrana i izbegavanje nezdravih navika, deo su stvaranja zdravog okruženja koje vam može samo pomoći da se izborite sa anksioznošću.

Ne povlačite se u sebe

Ukoliko vam ponekad prija da se osamite, to je u redu. Ali pričajte o svom oboljenju sa najbližima ili pak sa stručnjakom. Nemojte se izolovati, jer to može samo pogoršati vaše stanje.

15/01/2023 12:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments