Back to homepage

Velika Britanija

velika britanija

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske (Ujedinjeno Kraljevstvo ili UK) je ustavna monarhija koja se sastoji od mnoštva britanskih ostrva. Ne treba ga brkati sa Velikom Britanijom koja obuhvata samo britansko ostrvo, bez Severne Irske.

Ova unija postoji više od 300 godina i sastoji se od četiri konstitutivne države: Engleska, Škotska, Vels, i Severna Irska. Ona zauzima sva ostrva Velike Britanije, severoistočni deo Irske i većinu preostalih britanskih ostrva. Ujedinjeno Kraljevstvo je ostrvska zemlja, ali deli kopnenu granicu sa Irskom. Preko mora se graniči sa nekoliko zemalja, uključujući Francusku, Belgiju, Holandiju, Nemačku, Portugal, Španiju, Dansku, Norvešku, Švedsku, Farska ostrva i Island.

Istorija Velike Britanije

Ljudi su naselili područje Velike Britanije i Severne Irske pre oko 30.000 godina. Smatra se da je na kraju praistorijskog perioda stanovništvo uglavnom pripadalo kulturi koja je nazvana Ostrvska keltska kultura i koja je obuhvatala britonsku Britaniju i gelsku Irsku. Britonsku vlast na ovoj teritoriji su umanjile rimske i germanske invazije.

Većina oblasti naseljena Anglo-Saksoncima je ujedinjena u Kraljevinu Englesku u 10. veku. U međuvremenu, gelski narodi u severozapadnoj Britaniji (srodni onima iz severoistočne Irske i za koje se tradicionalno veruje da su odatle migrirali u 5. veku), ujedinili su se sa Piktima i osnovali Kraljevstvo Škotsku u 9. veku. Vels je u potpunosti integrisan u Kraljevstvo Engleske početkom 16. veka.

Kraljevstva Engleska i Škotska su 1603. ujedinjene u personalnu uniju kada je škotski kralj Džejms VI Stjuart nasledio krune Engleske i Irske i premestio svoj dvor iz Edinburga u London. Ipak, svaka država je ostala poseban politički entitet i zadržala je svoje zasebne političke, zakonske i verske ustanove.

Ujedinjeno Kraljevstvo danas

Ujedinjeno Kraljevstvo danas predstavlja raznovrsno šarenilo domaćih i imigrantskih kultura, poseduje fascinantnu istoriju i dinamičnu modernu kulturu i veoma je uticajna država u svetu.

Najveći gradovi Ujedinjenog Kraljevstva su London, Mančester, Birmingem, Lids, Glazgov, Liverpul i mnogi drugi.

U Ujedinjenom Kraljevstvu vlada umerena klima sa puno kiše tokom čitave godine. Zime su relativno blage, naročito na zapadu države usled Atlantskih struja.

Šta morate posetiti u Velikoj Britaniji

  • Big Ben u Londonu
  • Tauer Bridž i Tauer of London u Londonu
  • Bakingem palatu i parlament u Londonu
  • Londonsko oko u Londonu
  • Zamak u Edinburgu
  • Stounhendž u Viltširu
  • Vindzor zamak u Berkširu
  • Loh Nes u Invernesu

Gradovi u Velikoj Britaniji koje morate posetiti: