birmingem

Birmingem je veliki grad u zapadnom delu Engleske i najnaseljeniji grad u Velikoj Britaniji pored Londona sa 1,1 milion stanovnika. Birmingem je takođe ključan industrijski grad Velike Britanije pored Mančestera, a neki ga nazivaju i „radionica sveta“ ili „grad hiljadu zanata“.

Na području današnjeg Birmingema su stari Rimljani prvi izgradili puteve i veliku tvrđavu. Grad je dobio tržnicu u 12. veku, a sa tim je krenuo i njegov razvoj. U gradu je došlo do razvoja obrade metala u 16. veku, a Birmingem je u 17. veku već postao poznat po proizvodnji oružja. Birmingem je status grada dobio 1889. godine. U velikoj meri je uništen za vreme Drugog svetskog rata, ali je obnovljen, preoblikovan i restauriran.

Glavne atrakcije u Birmingemu

Grad Birmingem je nekada bio jedan od centara pokreta za građanska prava, te je zato Okrug građanskih prava najinteresantnije mesto za posetiti.

Čitava istorija o pokretu za građanska prava se nalazi u Institutu za građanska prava, koji sadrži brojne eksponate koji podsećaju turiste na borbu za građanska prava od šezdesetih godina prošlog veka pa sve do danas.

Institutu za građanska prava

Institutu za građanska prava

Muzej umetnosti u Birmingemu je mesto na kom možete videti na hiljade umetnina američkog, evropskog, azijskog i afričkog porekla. Eksponati se često menjaju.

Muzej umetnosti u Birmingemu

Muzej umetnosti u Birmingemu

Naučni centar MekVejn je odlično mesto za one koji vole nauku i koji žele da vide interesantne izložbe sa dinosaurusima ili laserima. U muzeju se često nađu gostujući eksponati iz drugih zemalja. U donjem delu muzeja se nalazi čak i akvarijum.

Naučni centar MekVejn

Naučni centar MekVejn

Pored ovih muzeja, Birmingem ima i Muzej vazduhoplovstva u kom se mogu videti čuveni Delta Air Line avioni, A-12 Blackbird, ali i mnogi drugi.

Muzej vazduhoplovstva

Muzej vazduhoplovstva

U Birmingemu se nalazi i neverovatna statua rimskog boga Vulkana visoka 17 metara. Ona je sagrađena 1904. godine za svetski vašar u Sent Luisu. Statua se nalazi u takozvanom Vulkan parku u kom možete otići na piknik, posetiti galerije umetnosti ili osmotriti Birmingem sa visine.

Vulkan park

Vulkan park

Za one koji vole životinje, dobar izbor je Birmingemski ZOO vrt u kom možete videti brojne vrste ptica, reptila i sisara, ali i raznih drugih životinja iz svih krajeva sveta.

Birmingemski ZOO vrt

Birmingemski ZOO vrt

Oni koji više vole pravu prirodu nego urbane parkove će radije posetiti planinarski centar Rafner. Posetioci tamo mogu šetati, voziti bicikl, posmatrati razne životinje i uživati u prirodi.

Planinarski centar Rafner

Planinarski centar Rafner

Malo ljudi to zna, ali Birmingem je poznat po džezu i poseduje Hol časti Alabama džeza koji se nalazi u čuvenom Karver teatru napravljenom 1935. godine u art-deko stilu. Tamo možete poslušati i džez muziku od marta do novembra.

Hol časti Alabama džeza

Hol časti Alabama džeza

Pogledajte još