Back to homepage

Španija

spanija

Španija je suverena država koja se većim delom nalazi na Pirinejskom poluostrvu u jugozapadnoj Evropi i koja obuhvata i određene teritorije u Atlantskom okeanu, Sredozemnom moru i neke oblasti kraj obale Severne Afrike.

Španska teritorija uključuje dva arhipelaga: Balearska ostrva u Sredozemnom moru i Kanarska ostrva u Atlantiku. Ona takođe uključuje i dve veće eksklave u severnoj Africi pod nazivom Ceuta i Melila, ali i brojna manja ostrva. Španija je druga po veličini država u zapadnoj Evropi, a četvrta u Evropi uopšte.

Smatra se da ime Španija potiče od pirinejske reči Hispalis što znači „grad zapadnog sveta“.

Istorija Španije

Pirineje su prvobitno naseljavali Iberi, Baski i Kelti. Nakon žestokih borbi, oblast je pala u ruke Rimskog carstva. U srednjem veku je bila pod germanskom vladavinom, a kasnije su je osvojili Mavri iz severne Afrike. Vremenom su manja hrišćanska kraljevstva sa severa uspela da povrate kontrolu nad poluostrvom, a poslednja mavarska oblast je pala u vreme kada je Kolumbo stigao do Amerike. Španija je postala najjače kraljevstvo u Evropi.

Napoleonove invazije su izazvale haos u Španiji, pokrećući pokrete nezavisnosti koji su rascepali carstvo i destabilizovali državu. Pre Drugog svetskog rata, Španija je pregurala težak građanski rat nakon kog je dobila autoritativnu vlast i uspela ekonomski da se oporavi. Španija je danas članica Evropske unije i veoma je razvijena.

Španija danas

Španija je danas unitarna parlamentarna konstitutivna monarhija na čelu sa kraljem Filipom VI.

Španija izlazi na Sredozemno more na jugu i istoku, na zapadu i severozapadu se graniči sa Portugalom, a na severu i severoistoku sa Francuskom i Andorom. Pored Francuske i Maroka, Španija je jedina država izlazi i na Atlantik i na Sredozemno more.

U Španiji se razlikuju tri klimatske zone: mediteranska klimatska zona (severno-centralni deo Španije, karakteristična po toplim i suvim letima), polusuva klimatska zona (jugoistočni deo države, karakteriše je suvo vreme u svoim godišnjim dobima) i okeanska klimatska zona (severni deo države, okean utiče na temperaturu i nema sezonskih suša).

Najveći gradovi Španije su Madrid, Barselona, Valensija, Sevilja i Saragosa. Iako je Madrid prestonica Španije, Barselona je posećenija destinacija zbog svoje pristupačne lokacije i bogatog turističkog sadržaja.

Ono što obavezno morate posetiti u Španiji jesu sledeće turističke destinacije:

  • Alhambra u Granadi
  • Sagrada Familija u Barseloni
  • Velika džamija u Kordobi
  • Prado i Paseo del Artes u Madridu
  • Eskorijal
  • Muzej Gugenhajm u Bilbau
  • Katedrala u Sevilji
  • Stari grad u Toledu

Gradovi u Španiji koje morate posetiti: