madrid spanija putovanje

Madrid je prestonica Španije i treći po veličini grad u Evropskoj uniji posle Londona i Berlina. U njemu živi oko 3,2 miliona stanovnika, a isto toliko ih ima i u predgrađu. Madrid je važan politički, ekonomski i kulturni centar Španije, a smatra se i važnim finansijskim južne Evrope.

Istorija

Postoji više verzija o tome kako je Madrid dobio ime, ali smatra se da ono potiče od reči „madronjo“, španskog naziva za biljku planika ili maginja koja je široko rasprostranjena u Španiji i koja je oslikana i na grbu Madrida. Međutim, to ime je dobio tek 1038. godine. Do tada se zvao Magerit ili Madšrit.

Madrid je bio glavni grad Španije sve do početka 18. veka s izuzetkom perioda od 1601. do 1606. godine. Španija je u 18. veku bila pod okupacijom Engleske i Portugala, a zatim i Francuske. Tek 1873. godine je proglašena prva španska republika, a sve do 1975. godine su se u Španiji smenjivali diktatori. Nakon toga, Španija je postala demokratija.

Geografija Madrida

Madrid se nalazi na obali reke Manzanares, a severozapadno od grada se nalazi planina Sijera de Gvadarama.  Klima Madrida jeste sredozemna sa nekim kontinentalnim karakteristikama. Zime su kratke i hladne, a leta topla.

Reka Manzares

Reka Manzares

 

Madrid – Glavne atrakcije

Madrid nije tako lep kao Barselona niti ima tradicionalni šarm Andaluzije, ali je zato uzbudljiv i pun akcije. Mnoštvo muzeja, spomenika i umetničkih dela okupira svakog turistu i pruža neverovatno iskustvo.

Neke od glavnih atrakcija koje morate obići u Madridu su Muzej Prado, Kraljevska palata, Plaza Major, Puerta del Sol, park Buen Retiro, Muzej arheologije, ali ima i još mnoštvo drugih koje vredi obići.

Muzej Prado je prvoklasni muzej sa više od 5.000 slika koji može da parira Luvru u Parizu. U njemu se mogu naći slike iz 12. veka pa sve do 19. veka, a mnoge od njih su čuvena umetnička dela. U muzeju se nalazi čak 140 slika španskog slikara Fransiska Goje. Muzej je toliko obiman da se jednostavno ne može obići u jednom danu.

Muzej Prado

Muzej Prado

 

Kraljevska palata je španska verzija Versaja koju je sagradio Filip V u 18. veku. Maestralna neoklasična fasada sa jonskim i dorskim stubovima je zasnovana na crtežima koje je Bernini prvobitno namenio za Luvr, a u balustradi se nalaze španski kraljevi. Najvelelepniji prizori Kraljevske palate su stanovi Kralja Čarlsa III, Salon de Gasparini, Salon del Trono (Prestolna dvorana) i Kraljevsko skladište oružja koje sadrži eksponate iz 16. veka.

Kraljevska palata

Kraljevska palata

 

Plaza Major je elegantni trg iz 17. veka sagrađen za vreme vladavine Filipa III. Ovaj trg je svojevremeno bio centar trgovine i ceremonijalnih događaja, a danas je važno mesto okupljanja u Madridu.

Plaza Major

Plaza Major

 

Puerta del Sol (Vrata Sunca) je samo srce grada Madrida i mesto na kom možete uhvatiti autobus u bilo kojem pravcu. Ovaj trg je pun kafića i prodavnica i jedan je od najživljih trgova u Parizu.

Puerta de Sol

Puerta de Sol

 

Kao što je već pomenuto, potrebno je jako puno energije da se obiđe Madrid, ali svakako predstavlja jedno vredno iskustvo.

Pogledajte još: