Back to homepage

Hrana u Madridu

Hrana koju morate probati u Madridu

Gastronomija Madrida je prilično raznovrsna, a glavni grad prestonice je pun raznih restorana koje treba da obiđete i čiju hranu treba da probate. Ovo su neka od španskih jela koja nikako ne smete zaobići u Madridu:

Kosido Madrilenjo

Čim vreme postane malo hladnije, miris ovog obroka počinje da se širi ulicama Madrida. Ova tradicionalna španska čorba se obično sastoji od ukusnog povrća, leblebije, kobasice i svinjetine.

Čorba se krčka oko četiri sata, a njen bogati miris možete osetiti svake zime u Madridu.

Kosido Madrilenjo

Huevos Rotos

Tradicionalna španska kuhinja u velikoj meri uključuje meso i krompir, a tu kombinaciju u najboljem svetlu možete osetiti u jelu koje se zove huevos rotos, što u prevodu znači „slomljena jaja“. Ovo jelo uključuje tanjir s pire krompirom i preko njega jaje na oko.

U mnogim restoranima se uz ovaj obrok služi i kobasica koja daje jelu poseban ukus, mada ima i mesta gde se služi vegetarijanska verzija ovog jela.

Huevos Rotos

Bokadiljo de Kalamares

Ovo je najpoznatiji Madridski sendvič čiji su glavni sastojak pržene lignje. Mnogi Španci vole da dodaju pire od paradajza i paprike ili majonez u ovaj sendvič, a neki ga čak zaliju i pivom.

Bokadiljo de Kalamares

Kalos a la Madrilenja

Kalos je još jedno zimsko čorbasto jelo sa govedinom ili kobasicom koje se služi u glinenim posudama. Obično je crveno od paprike i može se naći u mnogim restoranim u Madridu tokom zime. Interesantno je da prvi recept za kalos potiče iz 16. veka.

Kalos a la Madrilenja

Čuros kon Čokolate

Čuros je hrskavo špansko jelo od testa koje je jako popularno u kasnim večernjim satima, mada se na raznim mestima služi i za doručak. Čurosi se služe sa toplom čokoladom i veoma su ukusna poslastica.

Čuros kon Čokolate

Oreha a la Planča

Kada ste u Španiji, treba da jedete ono što i Španci jedu. U ovom slučaju su to svinjske uši. Ovo jelo je samo za najhrabrije turiste. Obično se služi na ovalu posoljeno i posuto paprikom, a ponekad i zakišeljeno limunom.

Oreha a la Planča

Pinčo de Tortilja

Tortilja, španski omlet, jedno je od najpoznatijih jela španske kuhinje. Širom Madrida možete pronaći tortilje na razne načine i one mogu sadržati pečurke, jaja, krompir ili neke druge sastojke.

Pinčo de Tortilja

Pogledajte još: