Island

Island je država bez kopnenih granica koja se nalazi u severnom Atlantiku. Ova ostrvska država je lokalizovana između Grenlanda, Norveške i Britanskih ostrva u severnoj Evropi. Glavni grad Islanda je Rejkjavik. Ime “Island“ potiče od engleske reči za “ostrvo“.

Istorija Islanda

Naseljavanje Islanda počelo je tek u kasnom IX i početkom X veka i to dolaskom imigranata, ponajviše Norvežana i Kelta. Zanimljiva činjenica vezana za ovu zemlju je ta da ona ima najstariji parlament na svetu, Alting (Althing), koji je osnovan 930. godine. Alting je održavao zasedanja u Tingveliru sve do suspendovanja 1799. godine. Nakon četrdesetpet godina, parlament je ponovo uspostavljen 1844. godine, ali ovog puta u glavnom gradu – Rejkjaviku.

Island je bio nezavisan 300 godina, a zatim su njime vladali Norveška i Danska. Godine 1874. Island od danske vlade dobija ograničenu autonomnu vlast, a suverenitet u unutrašnjim pitanjima 1918. godine, dok su pitanja spoljnih odnosa ostali pod upravom Danske do Drugog svetskog rata, tj. 1940. godine kada je došlo do vojne okupacije Danske od strane Nemačke. Sa rođenjem nove republike 1950. godine, potpisan je sporazum između Islanda i SAD prema kojem je Američkim snagama predana nadležnost za vojnu odbranu Islanda.

Znamenitosti i zanimljivosti Islanda

Island se naziva i “zemlja leda i vatre“ jer obiluje vulkanima i gejzirima po kojima je i poznat. Zima na Islandu nije toliko surova kao što biste pomislili. Temperature se kreću oko nula stepeni, a leta su prilično hladna sa prosečnom temperaturom od deset stepeni celzijusa.  Unutrašnjost ostrva je uglavnom prekrivena ledom dok su njegove periferije naseljene.

Ono što bi svakako morali da obiđete ukoliko bi se odlučili za ovu bajkovitu destinaciju jeste Plava Laguna ili “Blue Lagoon“ u Grindaviku.

plava laguna

Plava laguna

Rejkjavik, osim što je prestonica, nudi kvalitetno upoznavanje načina življenja starih Vikinga. Ovaj tipičan skandinavski grad omogućiće vam jedno autenično iskustvo tamošnjeg načina života. U Rejkjaviku obavezno posetite crkvu svetog Halgrima sa čijeg se tornja otvara horizont ovog grada.

rekjavik

Rejkjavik


Crkva svetog Halgrima

Crkva svetog Halgrima

Ukoliko želite da isprobate toplo kupanje u hladnom okruženju, visoko se preporučuje Perlan koji poseduje jedan od pet velikih izvora tople vode.

Perlan

Perlan

Ukoliko ste ljubitelj severnog neba, možete posetiti Bisernu opservatoriju.

Od prirodnih lepota, Island je poznat po nebeskim predstavama kao što je Aurora Borealis, tj. fenomen severne svetlosti.

Aurora Borealis

Aurora Borealis

Nacionalni park Skaftafel nudi prelepe ledene pećine i najpopularniju atrakciju parka – vodopad Svartifos (crni pad). Detifos je jedan od najmoćnijih evropskih vodopada koji će uznemiriti svaki duh a nalazi se upravo na Islandu.

Skaftafel vodopad

Skaftafel vodopad


Detifos vodopad

Detifos vodopad

Ako ste miroljubivije prirode, onda će vam svakako prijati jezero Mivatin. Na kraju, ono po čemu je Island najpoznatiji jesu spektakularni gejziri, a najpoznatiji među njima je Strokur gejzir koji se pojavljuje na svakih 4-8 minuta, a čija visina vodenog stuba dostiže i do 40 metara.

Strokur gejzir

Strokur gejzir

 

Gradovi koje morate posetiti na Islandu