Back to homepage

Rejkjavik

Rejkjavik je glavni i ujedno i najveći grad na Islandu. Smešten je na jugozapadnoj obali ostrva u zalivu Faksagloji na Atlantskom okeanu. Njegov položaj ga čini najsevernijim glavnim gradom na svetu.

Istorija Rejkjavika

Glavni grad Islanda osnovao je vikinški starosedelac Ingolfur Arnarson 874. godine. Prvobitno naselje je dobilo ime ,,Rejkjavik” što na islandskom znači dimni zaliv što je i očekivano s obzirom na veliku količinu gejzira i termalnih izvora. Zanimljiv je podatak da se Rejkjavik uopšte ne pominje u istorijskim izvorima sve do 18. veka. Tek sa razvojem ekonomije, koju je podupreo kraljevski blagajnik (otvorio je radionice za preradu drveta), ovaj grad postaje vidljiviji na ekonomskoj i političkoj mapi. Nakon progresivnog razvijanja privrede Rejkjavik dobija status grada 1786. godine. Ta godina se slavi kao godina osnivanja ovog grada.

Znamenitosti Rejkjavika

Najistaknutije građevine Rejkjavika su Nacionalni muzej, Gradski muzej i zgrade Islandskog univerziteta.

Nacionalni muzej

Nacionalni muzej


Gradski muzej

Gradski muzej


Islandski univerzitet

Islandski univerzitet

Pored građevina, Rejkjavik je grad koji nudi mnoge prirodne lepote. Jedna od nezaobilaznih destinacija je jezero Tjornin koji se nalazi u samom centru grada.

Jezero Tjornin

Jezero Tjornin

Rejkjavik je grad koji obiluje fontanama, jezercima i bazenima, a “Plava laguna“ koja se nalazi na 50 kilometara od grada predstavlja glavnu atrakciju svakog posetioca ovog ostrva.

Plava laguna

Plava laguna

Ukoliko biste želeli da uživate u islandskoj kuhinji, a u isto vreme da posmatrate grad sa vidikovca, Perlan je multifunkcionalna zgrada koja će vam to i omogućiti.

Perlan zgrada

Perlan zgrada

Pogledajte još