Back to homepage

Holandija

holandija vetrenjaca

Holandija je država koja se nalazi u zapadnoj Evropi i jedna je od konstitutivnih zemalja Kraljevine Holandije (ostale tri su Aruba, Kurasao i Sveti Martin). Prema istoku se graniči sa Nemačkom, a prema jugu sa Belgijom. Prema severozapadu ima izlaz na Severno more. Pomorsku granicu deli sa Belgijom, Ujedinjenim Kraljevstvom i Nemačkom. Najvažniji gradovi Holandije su Amsterdam, Roterdam i Hag. Amsterdamn je glavni grad, a središe parlamenta i vlade se nalazi u Hagu. Roterdamska luka je najveća u Evropi, a od 1962. do 2004. bila je najveća u svetu.

Holandija je nizijska zemlja jer je 50% kopnenog dela manje od jednog metra iznad mora, dok je jedna četvrtina ispod nivoa mora. Ova odlika ujedno predstavlja i srž njenog imena Nederland što znači niska zemlja.

Jedna od odlika Holandije je velika gustina stanovništva, 407 po kvadratnom kilometru. Samo Bangladeš, Južna Koreja i Tajvan imaju gušće naseljeno stanovništvo.

holandija polja lala

Holandija je treća zemlja u svetu u kojoj su građani na izborima izabrali članove parlamenta, a od 1848. godine ustrojena je kao unitarna država sa parlamentarnom demokratijom i ustavnom monarhijom.

Holandija ima dugu istoriju društvene tolerancije i važi za liberalnu zemlju. Abortus, prostitucija i eutanazija su legalizovani, a prema upotrebi određenih vrsta narkotika vodi progresivnu politiku. Godine 2001. Holandija je postala prva zemlja u svetu koja je legalizovala istopolne brakove.

Prva asocijacija koja padne ljudima na pamet ukoliko se pominje Holandija jesu vetrenjače i tulipani, odnosno lale i drvene klompe. Što se tiče vetrenjača, zanimljivo je spomenuti to da Holandija trenutno poseduje oko hiljadu tradicionalnih i funkcionalnih vetrenjača. Holandija je takođe poznata po mostogradnji, samo u Amsterdamu je izgrađen 1281 most.

Ukoliko bi posećivali Holandiju, mesta koja bi morali da obiđete su sledeća: Amesterdam, Roterdam, Hag, Utreht i Ajndhoven.

Gradovi koje morate obići u Holandiji: