Back to homepage

Amsterdam

amsterdam holandija

Istorija Amsterdama

Amsterdam je osnovan krajem 12. veka kao malo ribarsko selo oko brane na reci Amstel. Ime Amsteldam se prvi put pojavljuje u doba Florisa Petog, grofa od Holandije 1257. godine. Krajem 14. i u 15. veku Amsterdam razvija svoju privredu i ekonomiju i već tada započinje njegovo zlatno doba. U ovom zlatnom periodu izgrađene su mnoge važne građevine kao što je Kraljevska palata na trgu Dam.

Kraljevska palata - Dam trg

Kraljevska palata – Dam trg

Godina 1672. se označava kao godina kraja zlatnog doba. U ovom periodu Holandija se brani od Engleza i Francuza, međutim, uprkos ovim simultanim napadima, Amsterdam zadržava svoju poziciju. Recesija u Holandiji počinje 1795. godine kada ona prestaje da bude republika, ubrzo zatim, počinje francuska okupacija. U tom periodu Amsterdam ekonomski nazaduje.

U periodu od 1813-1940 Amsterdam se sve više širi usled ekonomske ekspanzije i oporavka. Zlatno doba se ponovo vratilo, stanovništvo se raširilo a industrija procvetla.

Znamenitosti Amsterdama

Ukoliko imae želju da posetite Amsterdam sledeće destinacije su gotovo nezaobilazne.

Kuća Ane Frank

Kuća Ane Frank – Ova kuća priča jednu od najjezivijih i najtužnijih priča. Reč je o kući u kojoj je boravila mlada spisateljica i koja je u svom dnevniku zabeležila šta znači biti žrtva drugog svetskog rata. U njenom dneviku zabeležno je autentično iskustvo preživljavanja tri jevrejske porodice na tavanu jedne kuće u centru Amsterdama.

Kuća Ane Frank

Kuća Ane Frank

Muzej Van Gog

Muzej Van Gog – Ovaj muzej broji više od 200 slika, skica i crteža jednog od najpoznatijeg slikara postimpresionizma Van Goga. Ukoliko ste ljubitelj slikarsta ili umetnosti uopšte ova destinacije će Vam pružiti nezaboravno iskustvo.

Muzej Van Gog

Muzej Van Gog

Pijaca Albert Kajp

Pijaca Albert Kajp – Ova pijaca je jedna od najposećenija u Evropi, a u prilog tome govori njena duga tradicija postojanja od 100 godina. Hiljade prodavaca nude svoju robu na 268 tezgi.

Pijaca Albert Kajp

Pijaca Albert Kajp

Rajks Muzej

Rajks Muzej – Ovaj muzej je najveći i najvažniji muzej u Amsterdamu. Originalnu zgradu projektovao je holandski arhitekta Jozef Hubertus Cajpers, a otvoren je 1885. godine.

Rajks Muzej

Rajks Muzej

Severna Venecija

Amsterdam je takođe poznat po kanalima te je dobio ime „Severna Venecija“. Mnogi posetioci su začuđeni količinom vode u samom gradu. Obilazak Amsterdama nije potpun ukoliko se ne provozate brodom po kanalima.

Vožnja brodićem

Vožnja brodićem

Crvena zona

Za one koji su malo slobodnije  i znatiželjnije prirode u samom centru grada mogu da pronađu čuvenu „Crvenu zonu“. Ova „Crvena zona“ ili Red district predstavlja nešto nalik zabavnom parku koji za temu ima seks. Jedna bitna napomena je ta da je fotografisanje u Crvenoj zoni zabranjeno.

Crvena zona

Crvena zona

Pogledajte još