Valensija

Valensija je prestonica autonomne zajednice Valensija i treći po veličini grad u Španiji posle Madrida i Barselone. Luka Valensije je peta najzauzetija luka u Evropi i najzauzetija luka na Sredozemnom moru.

Istorija

Grad se prvobitno zvao Valentija, što na latinskom znači „snaga“ ili „junaštvo“.

Grad je osnovan kao rimska kolonija 138. godine pre nove ere. Nalazi se na obali reke Turije na istočnoj obali Pirinejskog poluostrva. Istorijski centar ovog grada je jedan od najvećih u Španiji sa čak 169 hektara. Upravo zbog drevnih spomenika i prelepih pogleda je ovaj grad veoma popularna turistička destinacija u Španiji.

Grad je razoren 75. godine pre nove ere ali je nakon 50 godina ponovo obnovljen. U 8. veku nove ere, grad je pao u ruke muslimana i postao poznat kao Balansija. Grad se od tada samo razvijao i rastao, a ponovo je pao u ruke hrišćana tek 1092. godine. Hrišćani i muslimani su se od tada u nekoliko navrata borili oko prevlasti nad ovim gradom, a polovinom 14. veka je kuga pokosila grad.

Iz Valensije su u 17. veku proterani svi Jevreji i muslimani, a grad je pao u ruke Burbona. Valensija je svoj pravi uspon doživela tek u 20. veku kada je i postala treći najnaseljeniji grad u Španiji.

Glavne atrakcije

Trgovi Valensije su prepuni života, a crkve poseduju neverovatne kupole koje će vam oduzeti dah. Spomenici i arhitektura Valensije će vas bez sumnje oduševiti.

Najpoznatija građevina Valensije je La Lonja de Seda, gotska građevina iz 15. veka koja je napravljena posebno za razmenu svile. Ovo je jedan od najboljih primera gotske civilne arhitekture u Evropi, a fasada je bogato ukrašena hodnicima, dekorativnim prozorima i grotesknim ukrasima. Turisti se mogu popeti na vrh tornja odakle se pruža zapanjujuć pogled.

La Lonja de Seda

La Lonja de Seda

Ukoliko više volite modernu arhitekturu, obavezno posetite Sjudad de las Artes i las Sijensijas (Grad umetnosti i nauke). Ovaj futuristički kompleks se nalazi na periferiji grada i jedan je od najimpresivnijih naučnih i kulturnih centara Evrope.

Sjudad de las Artes i las Sijensijas

Sjudad de las Artes i las Sijensijas

Za one koji više naginju ka umetnosti preporučuje se Palasio del Markes de dos Agvas. Ovaj zamak iz 18. veka se nalazi blizu crkve San Martina i poznat je po svojoj velelepnoj fasadi. U njemu je 1947. godine otvoren Muzej keramike koji sadrži primerke iz Španije, ali i i iz Grčke, Kine i starog Rima.

Palasio del Markes de dos Agvas

Palasio del Markes de dos Agvas

Pored Muzeja keramike, treba posetiti Muzej lepe umetnosti, Muzej religijske umetnosti i Institut moderne umetnosti.

Najpoznatija religijska građevina u Valensiji jeste Katedrala, gotska crkva izgrađena u 13. veku na temeljima nekadašnje muslimanske džamije. Pre nego što uđete unutra, obavezno obratite pažnju na njenu fenomenalnu fasadu.

Katedrala - Valensija

Katedrala – Valensija

Što se tiče šopinga, najbolje mesto u Valensiji je Merkado central (centralna tržnica), gde možete pronaći sveže voće i povrće, ali i razne druge namirnice iz regiona.

Merkado central

Merkado central

Takođe, ako se ikada nađete u Valensiji, gledajte da to bude za vreme Falas festivala (Dan Svetog Josifa) u martu. Tada se prave ogromne papirne figure koje kruže ulicama, a koje se spaljuju nakon festivala. Običaj potiče iz srednjeg veka kada su stolari spaljivali škart na dan Svetog Josifa.

Falas festival

Falas festival

Pogledajte još