Sevilja

Sevilja je prestonica Andaluzije, kulturni i finansijski centar južne Španije. Grad ima nešto preko 700.000 stanovnika i glavno je turističko odredište u Andaluziji.

Istorija Sevilje

Grad se nalazi na obroncima reke Gvadalkivir koja deli grad na dve polovine: Sevilja i Trijana. Reka Gvadalkivir (koju su Rimljani zvali Betis, a Arapi Betik Vad al Kabir) imala je velikog uticaja na istoriju grada. Ona je odgovorna za to što je Sevilja dugo bila glavna luka za trgovinu poljoprivrednim dobrima.

Sevilja je u 19. veku dobila reputaciju po svojoj izvanrednoj arhitekturi i kulturi. Veliko turističko odredište je postala otkad je bila domaćin Međunarodnog sajma 1992. godine, nakon čega su izgrađeni novi aerodrom, nova železnička stanica, novi mostovi i poboljšana veza sa Madridom.

Grad je danas pun festivala, a čuven je i po noćnim provodima.

Glavne atrakcije u Sevilji

Posetioci Sevilje bi trebalo da kupe Sevilja karticu dizajniranu za istraživanje grada uz uštedu. Ta kartica obuhvata slobodan ulaz u brojne muzeje i omogućava neograničeno korišćenje gradskog prevoza.

Katedrala Sevilje je treća po veličini crkva u svetu nakon crkve Svetog Petra u Rimu i crkve Svetog Pavla u Londonu, a prva po zapremini. Ova katedrala iz 15. veka se nalazi na mestu nekadašnje džamije koja je sagrađena krajem 12. veka. Centralni deo crkve se uzdiže na čak 37 metara i obuhvata površinu od 11.520 kvadratnih metara. U ovoj katedrali se nalaze ostaci Kristofera Kolumba. U sklopu katedrale se nalazi toranj La Giralda koji je prvobitno bio minaret džamije, a sada je zvonik katedrale.

Katedrala Sevilje

Katedrala Sevilje

Turisti mogu videti i predivnu palatu Real Alkazar u murskom stilu koju je u 14. veku sagradio Pedro I Okrutni. U sklopu nje se mogu videti predivne sobe i raskošne bašte i jezera, te predstavlja veoma interesantno mesto za posetiti.

Real Alkazar

Real Alkazar

Ono što privlači mnoge turiste je definitivno Bario de Santa Kruz (Jevrejska četvrt). Nalazi se između Katedrale i Alkazara i ispunjena je crkvama koje su nekada bile sinagoge.

Bario Santa Kruz

Bario de Santa Kruz

Obavezno posetite Park Marija Lujza u kom se nalazi Plaza de Espanja, jedna od najlepših atrakcija Sevilje. Trg krasi monumentalna fontana, a oko trga se nalazi kanal koji presecaju četiri mosta i u kom turisti mogu doživeti “Veneciju u Sevilji”.

Park Marija Lujza i Plaza de Espanja

Park Marija Lujza i Plaza de Espanja

Što se tiče muzeja, u Sevilji treba posetiti Muzej lepih umetnosti, Muzej flamenka, Muzej borbe bikova i Muzej arheologije.

Muzej lepih umetnosti

Muzej lepih umetnosti

Sevilja je poznata po brojnim festivalima, ali jedan od najpopularnijih je Santa Semana (Sveta nedelja), koji se održava na Veliki petak.

Festival Santa Semana

Festival Santa Semana

Pogledajte još