london

London je glavni i najnaseljeniji grad Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva. On se nalazi na reci Temzi na jugoistočnom delu ostrva Velike Britanije. London su osnovali još stari Rimljani koji su ga nazivali Londinijum.

London je vodeći globalni grad u umetnosti, trgovini, obrazovanju, zabavi, modi, finansijama, zdravstvu, medijima, turizmu i mnogo čemu drugom.

Bučan, živ i istinski multikulturan, London je megalopolis ljudi, ideja i energije. On je ujedno i najveći grad u zapadnoj Evropi i Evropskoj uniji. Prema zvaničnim podacima, u Londonu živi preko 8 miliona ljudi.

Istorija Londona

Prema arheološkim podacima, prva naselja na teritoriji današnjeg Londona su nastala čak 4500. godine pre nove ere. Ipak, prvo veliko naselje je osnovano za vreme Rimljana, 43. godine nove ere. Grad Londinijum je napušten početkom 5. veka s kolapsom rimske vlasti, a do 7. veka su na toj teritoriji Sasi i Angli osnovali novo naselje po imenu Lundenvik. Nakon ujedinjenja Engleske u 10. veku, osnovan je London, koji je ubrzo postao važan trgovački centar Engleske.

London je danas najveći grad Engleske i jedan od najvažnijih gradova na svetu.

Glavne atrakcije Londona

Nije čudo što London godišnje privuče oko 15 miliona turista, naročito ako se uzmu u obzir brojne atrakcije po kojima je poznat.

Bakingemska palata je jedna od najpoznatijih građevina u Velikoj Britaniji. Sagrađena je 1837. godine i predstavlja sedište kraljevske porodice od krunisanja kraljice Viktorije. Možete videti da li je kraljica kod kuće ako obratite pažnju na zastavu na vrhu zgrade. Veoma poznata turistička atrakcija jeste menjanje straže.

Bakingemska palata - Straža

Bakingemska palata – Straža

Veličanstveni Tauer of London je promenio mnoštvo uloga od svog nastanka, pa je tako bio zatvor, palata, riznica, pa čak i privatni ZOO vrt. Nije ni čudo da se svašta izdešavalo u ovoj građevini kada je sagrađena još davne 1078. godine. Jedna od glavnih stvari koje možete videti u ovom svojevrsnom muzeju jeste krunski nakit. Odmah pored Tauer of Londona se nalazi i čuveni Tauer Bridž, most preko reke Temze na čijim se krajevima nalaze veličanstveni tornjevi visoki 61 metar.

Tauer Bridž

Tauer Bridž

Ipak, jedna od atrakcija koju će svaki turista navesti kao glavni simbol Londona jeste čuveni sat Big Ben koji se nalazi odmah pored zgrade Parlamenta i koji je visok čak 97 metara.

Big Ben

Big Ben

Ako želite da ostvarite lep pogled na London i da pritom obiđete poznatu atrakciju, onda je Oko Londona najbolje rešenje za vas. U pitanju je najveći osmatrački točak u Evropi koji je izgrađen prilikom proslave 2. milenijuma Londona 2000. godine. Krug na ovom točku traje pola sata, a sa njegovih 135 metara visine se pruža izvanredan pogled.

Oko Londona

Oko Londona

Prilikom obilaska centra grada, ne zaboravite da obiđete Pikadili Sirkus i Trafalgar trg. To su najprometniji delovi Londona u kojima uvek može da se vidi nešto interesantno.

Pikadili Sirkus i Trafalgar trg

Pikadili Sirkus i Trafalgar trg

Ako volite šetnju parkom, prijaće vam da posetite Hajd park koji turisti posećuju još od 1635. godine.

Hajd park

Hajd park

Muzeji i crkve u Londonu

London je pun različitih muzeja, a među najboljima su Britanski muzej, Čerčilove ratne sobe, Muzej Viktorije i Alberta, ali i Nacionalna galerija.

Britanski muzej

Britanski muzej

 

Što se tiče religijskih atrakcija, najpoznatije su Vestminsterska opatija i Katedrala Svetog Pavla.

Vestminsterska opatija

Vestminsterska opatija

Pogledajte još