Back to homepage

Hrana u Londonu

London je mesto u kom ćete puno energije potrošiti na obilazak atrakcija, te u međuvremenu morate nešto i pojesti. Evo koju hranu je najbolje pojesti u Londonu.

1. Riba i čips (Fish & Chips)

Ne postoji ništa što opisuje britansku hranu kao riba i čips. Ovo tradicionalno britansko jelo je poznato širom sveta i nalazi se na vrhu bilo koje liste hrane koju treba probati u Londonu i Velikoj Britaniji. Iako je najbolje ribu i čips jesti na moru (Brajton, Blekpul ili Vitbi), moguće ih je naći i u Londonu. Riba i čips se tradicionalno jedu uz muši grašak začinjen sa solju i sirćetom.

riba i cips

2. Nedeljno pečenje i Jorkširski puding

Nedeljno pečenje je pravi britanski klasik. Ovaj obrok se tradicionalno jede u bilo kom trenutku od 12 časova do 5 popodne nedeljom. Nedeljno pečenje može uključivati ćuretinu, govedinu, svinjetinu, piletinu ili jagnjetinu, a može biti i vegetarijansko. U svakom slučaju, ne zaboravite da uz pečenje naručite i Jorkširski puding. Tradicionalno pečenje uključuje meso, krompir, sos i povrće i treba da bude toliko obilno da se posle njega teško hoda.

nedeljno pecenje i jorksirski puding

3. Itonski nered

Ovaj jednostavan i ukusan dezert je dobio ime po prestižnoj istoimenoj školi za dečake. Ova fantastična kombinacija šlaga, pavlake i jagode je klasična britanska poslastica. Može biti napravljen i od drugih vrsta voća, ali kombinacija sa jagodom je definitivno najbolja.

itonski nered

4. Pita i pire

Veliki broj različitih pita u kombinaciji sa pire krompirom je pravi izbor za mnoge sladokusce. Ne propustite ovu klasičnu britansku poslasticu.

pita i pire

5. Kobasice i pire (Bangers and Mash)

Ništa ne ide uz krompir pire kao kobasica. Ovo je jelo koje definitivno morate probati u nekom od Londonskih restorana po hladnom kišovitom danu.

kobasica i pire

6. Srčanke (Cockles)

Ovo je jelo za one koji su više avanturističkog duha. Srčanke su mala vrsta školjki koje se mogu pronaći u mnogim prodavnicama Londona i veoma su ukusne!

skoljke - hrana u londonu

7. Pun engleski doručak

Pun engleski doručak je moćan obrok! Tradicionalno, ovaj obrok treba da sadrži: kobasice, jaja, pečurke, paradajz, krvavicu, krompir i tost. Jako je ukusan, obično je jeftin i savršen je za mamurluk.

engleski dorucak

8. Puding od lepljive karamele

Poreklom iz Škotske, puding od lepljive karamele se sastoji od sočne piškote punjene suvim grožđem ili datulama uronjene u karamel sos i služi se sa kremom ili sladoledom… Šta još ima da se kaže?

Puding od lepljive karamele

9. Popodnevni čaj

Najpoznatija britanska tradicija jeste popodnevni čaj, koji istovremeno predstavlja dobar način da ubijete vreme i uživate u britanskim specijalitetima. Obično se služi uz meze, kolačiće sa džemom ili kremom i razna peciva. Popodnevni čaj treba da traje par sati, a može uključivati i čašu šampanjca ako vam se to čini kao dobra ideja.

popodnevni caj

10. Velington govedina

Velington govedinu čini odrezak prekriven paštetom umotan u lisnato testo i skuvan. Ovo je još jedan klasičan britanski specijalitet, a veruje se da je dobio ime po britanskom vojvodi od Velingtona.

Pogledajte još