belfast

Belfast je grad u Ujedinjenom Kraljevstvu i glavni grad Severne Irske. On se nalazi na ušću reke Lagan zahvaljujući kojem je doživeo trgovinski procvat. U Belfastu živi oko 300.000 stanovnika, a zvanično je postao grad 1888. godine.

Istorija Belfasta

Mesto na kom se nalazi Belfast je naseljeno još od Bronzanog doba, a u okolnim brdima još uvek ima tvrđava iz Gvozdenog doba. Belfast je dobio na značaju tek u 17. veku, a procvat je doživeo u 18. i 19. veku s razvojem trgovine i industrije, naročito industrije duvana.

Belfast danas

Belfast je danas jak centar industrije, umetnosti, obrazovanja i ekonomije. Grad je dosta propao od 1969. do 1998. godine, kada je bio poprište građanskih revolucija, ali se oporavio nakon toga.

Glavne atrakcije u Belfastu

Broj posetilaca u Belfastu raste iz godine u godinu, ali ne i bez razloga. Svi koji posete ovaj grad mogu očekivati toplu dobrodošlicu, čudan smisao za humor i impresivnu istoriju.

Ukoliko niste znali, čuveni Titanik je sagrađen upravo u Belfastu. Stoga i poseduje spomenik koji je posvećen upravo Titaniku koji se nalazi u Muzeju moreplovstva.

Pored Muzeja moreplovstva, obavezno treba da posetite Ulster muzej u kom se nalaze egipatska mumija stara 2.500 godina, razne drevne relikvije, moderna umetnička dela i razni drugi eksponati koji oslikavaju istoriju.

Ulster muzej

Ulster muzej

Belfast takođe poseduje Botaničku baštu osnovanu 1828. godine, u kojoj se nalaze razne tropske biljke i rajske ptice, ali i ZOO vrt iz 1934. godine u kom možete videti 140 različitih vrsta životinja.

Botanička bašta

Botanička bašta

Jedna od velelepnih građevina Belfasta je Katedrala Svete Ane, čija je izgradnja počela 1898. godine i koja je sagrađena u neoromanskom stilu.

Katedrala Svete Ane

Katedrala Svete Ane

Ukoliko volite dobru zabavu, ne bi bilo loše da posetite Grand Opera Haus, opersku kuću iz 1895. godine u kojoj se i dan-danas održavaju brojne opere, mjuzikli i drugi performansi.

Grand Opera Haus

Grand Opera Haus

Nijedna poseta Belfastu ne bi trebalo da se okonča bez posete Stormontu, zgradi parlamenta. Tamo je smeštena narodna skupština Severne Irske u kojoj se sprovodi politika još od 1921. godine.

Stormontu

Stormont

Pogledajte još