Kardif

Kardif je grad u Ujedinjenom Kraljevstvu i prestonica Velsa. Prema nekim procenama, u gradu živi nešto više od 300.000 stanovnika.

Istorija Kardifa

Kardif je nastao 1093. godine s izgradnjom normanskog zamka na mestu nekadašnjeg rimskog kastela. On je skoro do početka 19. veka bio manji grad, a zatim je postao važna luka za transport uglja i industrijski centar. Kardif je status grada dobio 1905. godine, a glavni grad Velsa je postao 1955. godine.

Glavne atrakcije U Kardifu

Kardif je zahvaljujući svom položaju u istoriji bio veoma važna luka, a zbog svoje kulturne i ekonomske uloge je danas veoma interesantna turistička destinacija.

Pošto je Kardif važna luka Velike Britanije, jedna od glavnih atrakcija za turiste jeste Kardifski zaliv, u kom se nalaze brojni hoteli, restorani, pa čak i pozorišta i parkovi. Upravo tamo se nalazi i Sened, moderno sedište Nacionalne skupštine Velsa, ali i Norveška crkva, nekadašnja crkva koja danas služi kao centar umetnosti.

Kardifski zaliv

Kardifski zaliv

Verovatno jedna od najpoznatijih atrakcija Kardifa jeste Kardifski zamak. On se nalazi u centru grada na mestu nekadašnje rimske tvrđave čiji su zidovi iz 4. veka očuvani i delom restaurirani.

kardifski zamak

Kardifski zamak

Međutim, pored Kardifskog zamka, turisti mogu posetiti i Kerfili zamak, koji je sagrađen 1628. godine kako bi se učvrstila kontrola Engleske i koji poseduje jedan od najsavršenijih odbrambenih sistema zamka u Velikoj Britaniji.

Kerfili zamak

Kerfili zamak

Jedan od „najmlađih“ zamkova u Edinburgu jeste Crveni zamak ili Kastel Koh. On je sagrađen negde pred kraj 19. veka i uključuje bogate dekoracije.

Kastel Koh

Kastel Koh

Glavna crkva u Kardifu je Landaf katedrala, koja je osnovana u 12. veku. Ipak, glavni delovi katedrale su sagrađeni u 13. veku. Iako je prilično uništena u poslednjem ratu, ona je kasnije obnovljena i danas se u njoj mogu videti razne interesantne stvari poput Epštajnove figure Isusa Hrista.

Landaf katedrala

Landaf katedrala

Muzeji u Kardifu

U Edinburgu se mogu videti brojni muzeji, a najpopularniji su Muzej nacionalne istorije Sveti FagansNacionalni muzej Kardifa i Muzej serije „Doctor Who“.

Muzej nacionalne istorije Sveti Fagans

Muzej nacionalne istorije Sveti Fagans


Nacionalni muzej Kardifa

Nacionalni muzej Kardifa

Pogledajte još