Back to homepage

Mančester

mancester

Mančester je grad u severozapadnoj Engleskoj koji ima oko 520.000 stanovnika bez predgrađa, dok šire urbano područje ima oko 2,2 miliona stanovnika. On se smatra sedištem engleske industrijalizacije i mnogi ga nazivaju glavnim gradom severne Engleske.

Smatra se da je Mančester nastao 79. godine nove ere kao rimska tvrđava Mamucijum ili Mankunijum. On je u srednjem veku bio samo manji grad, a naglo je počeo da se širi u 19. veku. Do nagle industrijske revolucije je doveo bum tekstilne industrije, a Mančester je 1853. godine zvanično postao grad.

Mančester je danas u svetu poznat najviše po fudbalskim klubovima Mančester Junajted i Mančester Siti. On poseduje umerenu okeansku klimu, kao i veći deo britanskih ostrva. Leta su blaga, a zime hladnjikave.

Glavne atrakcije u Mančesteru

Proširenje zabavnih i sportskih aktivnosti ovoga grada je znatno povećalo njegovu privlačnost turistima. Takođe treba napomenuti da je i šoping u ovom gradu prilično atraktivan.

Kaslfild je mesto koje obavezno treba posetiti u Mančesteru. U pitanju je urbani park koji podrazumeva viktorijanske kuće, stare kanale i obnovljenu rimsku tvrđavu. Takozvani Bridžvoter kanal je sagrađen 1761. godine i korišćen je za transport uglja iz rudnika u Vorsliju do Mančestera.

kastfild

Kaslfild

Treba reći da Mančester ima i svoju Kinesku četvrt, sedište jedne od najvećih kineskih zajednica u Velikoj Britaniji. Ona je puna raznih prodavnica i kineskih restorana.

Muzeji i galerije u Mančesteru

Od muzeja je najpopularniji Muzej nauke i industrije koji se nalazi kraj najstarije železničke stanice u svetu. U muzeju se nalaze mnoge parne mašine iz zlatnog doba tekstilne industrije, ali i stari modeli automobila.

muzej nauke i industrije

Muzej nauke i industrije

Izuzetno je popularan i Muzej narodne istorije u kom se mogu videti brojna dela vezana za britansku istoriju. Nedaleko se nalaze i Jevrejski muzej Mančestera, ali i Muzej saobraćaja.

Muzej narodne istorije

Muzej narodne istorije

Mančesterska galerija umetnosti poseduje jednu od najvećih kolekcija umetnina u Velikoj Britaniji pored Londona. Tamo se mogu naći brojna dela flamanskih majstora iz 17. veka, francuskih impresionista, ali i nemačkih umetnika.

Mančesterska galerija umetnosti

Mančesterska galerija umetnosti

Kada je u pitanju savremena umetnost, obavezno posetite Kornerhaus koji se nalazi u ulici Oksford.

Biblioteke u Mančesteru

Čethem bolnica i biblioteka jeste jedna od najstarijih biblioteka u Engleskoj, a potiče iz 1422. godine. Više od polovine od ukupno 100.000 knjiga je odštampano pre 1850. godine. To je mesto na kom su se sastali Karl Marks i Fridrih Engels kada je Marks posetio Mančester.

Čethem bolnica i biblioteka

Čethem bolnica i biblioteka

Pored ove biblioteke, važne su i Centralna biblioteka Mančestera, ali i biblioteka Portiko.

Crkve

Što se tiče crkvi, najpopularnija je Mančesterska katedrala. U pitanju je religiozni objekat iz 15. veka koji je zvanično postao katedrala tek 1847. godine. Ona je gotovo u svakom veku doživela izvesne reforme.

katedrala u mancesteru

Pogledajte još