edinburg

Edinburg je grad u Ujedinjenom Kraljevstvu i glavni grad Škotske. Prema nekim procenama, u gradu živi oko 500.000 stanovnika, a Edinburg je drugi po veličini grad u Škotskoj posle Glazgova.

Istorija Edinburga

Prema arheološkim iskopavanjima na Kasl Roku, područje Edinburga je naseljeno još u periodu 3. milenijuma pre nove ere. Ime Edinburg potiče od naziva Din Edin, što je bio stari naziv za Kasl Rok, a nakon što su anglikanski osvajači zauzeli to područje, grad je nazvan Edinburg.

Edinburg je dugo bio važan trgovinski centar Škotske, ali je izgubio na značaju početkom 18. veka kada se Škotska ujedinila sa Engleskom.

Edinburg danas

Edinburg je danas centar Generalne skupštine škotskih crkava i dom nacionalnih ustanova, kao što su Nacionalni muzej, Nacionalna biblioteka i Nacionalna galerija Škotske, ali i najveći finansijski centar u Ujedinjenom Kraljevstvu posle Londona. Edinburg je takođe i univerzitetski grad, a poznat je i po godišnjem Edinburškom festivalu, kao i po uličnoj zabavi Hogmanej.

Glavne atrakcije

Edinburg je prestonica Škotske već 5 vekova, a mnogi je ponekad nazivaju i „Atina severa“. Ovaj grad je pun raznih muzeja i galerija, ali i prilično starih građevina.

Najpoznatija znamenitost Škotske jeste Edinburški zamak. Tamo se može videti zapanjujuća kolekcija krunskog nakita, ali i Kamen sudbine, kojeg je ukrao Edvard I i koji je vraćen Škotskoj tek 700 godina kasnije, 1996. godine.

Edinburški zamak

Edinburški zamak

Pored ovog velelepnog zamka, Edinburg ima da ponudi i palatu i opatiju Holirudhaus. U pitanju je zvanična kraljevska rezidencija Edinburga. Tamo se mogu posetiti predivne galerije sa slikama škotskih vladara.

Palata i opatija Holirudhaus

Palata i opatija Holirudhaus

Katedrala Svetog Žila je glavna crkva u Edinburgu, a sagrađena je davne 1243. godine. U njoj se nalaze spomenik žrtvama Prvog svetskog rata, predivni prozori od vitraža i statua Džona Noksa, lidera protestantskih reformacija.

Katedrala Svetog Žila

Katedrala Svetog Žila

U Edinburgu se može videti i veličanstvena Kraljevska botanička bašta, druga najstarija bašta u Velikoj Britaniji. Tamo se mogu videti egzotične orhideje, džinovsko drveće iz Severne Amerike, Kine i sa Himalaja, ali i mnoge druge biljke.

Kraljevska botanička bašta

Kraljevska botanička bašta

Obavezno posetite spomenik Grejfrajars Bobija, terijera koji je 14 godina sedeo kraj groba svog gospodara, odbijajući da ode.

Grejfrajars Bobija

Grejfrajars Bobi

Muzeji i galerije u Edinburgu

Glavni muzeji i galerije koje treba posetiti u Edinburgu su Nacionalni muzej Škotske (tamo se nalazi čuvena ovca Doli, prvi klonirani sisar na svetu), Nacionalna galerija Škotske (sadrži slike Anrija Matisa i Pabla Pikasa), Muzej detinjstva (sadrži kolekciju lutaka i igračaka), ali i Naučni centar Edinburga koji ima veoma poučne trodimenzionalne filmove.

Nacionalni muzej Škotske

Nacionalni muzej Škotske


Muzej detinjstva

Muzej detinjstva


Naučni centar Edinburga

Naučni centar Edinburga

Pogledajte još