7 malih trikova koji će vas učiniti pametnijim

03/04/2018 10:40

7 malih trikova koji će vas učiniti pametnijim

Inteligencija nije određena na rođenju ona se razvija tokom života. Postoje mali i veoma jednostavni svakodnevni trikovi, koji će uticati na poboljšanje vašeg IQ bez velike muke.

Koristite prirodno svetlo

Na povećanje IQ utiče i svetlost kojoj smo izloženi, a koja ima značajan uticaj na naš fokus i koncentraciju. Nedavna studija državnog Univerziteta u Mičigenu pokazala je da mnogo bolje izvršavamo zadatke ukoliko koristimo prirodnu svetlost, u odnosu na razne led lampe. Izlažući sebe određenim osvetljenijma možete uticati na poboljšanje mentalne budnosti, kao i uspešniji fokus i kongitivni učinak.

Pogledajte još: Kako funkcioniše mozak inteligentnih ljudi?

Posmatrajte prirodu

Prirodno okruženje predstavlja pravi lek za mozak i dušu. Česti izleti u prirodu mogu uticati na vašu kreativnost i uspešnost pri izvršavanju zadataka. Prema istraživanju Univerziteta u Juti , za posebno područje našeg mozga, kako bi lakše i brže donosili odluke, rešavali probleme, strateški planirali i bili u fokusu – bitan je odmor u prirodi. Prošetajte parkom za vreme pauze za ručak, udahnite svež vazduh i pustite da priroda odradi svoje.

Pogledajte još: Ovi ljudi imaju veći IQ od Ajnštajna

Pokrenite se

Fizičko zdravlje kao i fizička aktivnost od velikog su značaja za našu psihu, kao i za uspešniji rad. Nekoliko studija američkih Univerzitreta pokazalo je uspešnost u radu i kreativnosti nakon samo jednog treninga nedeljno. Fizičke vežbe pomažu našem organizmu da izbaci sve nepotrebne materije koje usporavaju rad našeg mozga i utiču na kreativnost, kao i brzo reagovanje pri donošenju odluka.

Pogledajte još: Šta je pozitivna inteligencija?

Vreme je za sunčanje

Priroda i fizička aktivnost uspešno utiču na funkcionisanje našeg organizma, a ukoliko odlučite da za ove aktivnosti iskoristite sunčan dan, nadoknadićete potreban vitamin D. Poznat kao i “sunčani vitamin”, ovaj nutrijent poboljšaće vašu sposobnost pamćenja i veštinu obrade informacije.

Idite ranije u krevet

San je neophodan, kako bi uopšte funkcionisali. Kada smo naspavani, naš mozak je odmoran i spreman za novi radni dan i rešavanje predstojećih zadataka. U toku sna, tečnosti oko moždanih ćelija ukljanjaju štetne proteine koji nastaju u mozgu dok smo budni-pokazala je studija Univerziteta u Ročesteru. Dobar san i odmor učiniće nas efikasnijim, bistrijim i spremnijim za donošenje novih odluka.

Zapisujte sve

Imate li svesku, notes, ili tablet? Nije bitno gde, uvek je bolje zapisati nego pamtiti. Sve informacije i podaci o sastancima su uvek uz vas. Ne opterećujte sebe dodatnim informacija, oslobodite se i rasteretite.

03/04/2018 10:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments