Zašto su žene otpornije na infekcije i bolesti

23/03/2020 09:36

Zašto su žene otpornije na infekcije i bolesti

Muškarci imaju slabiji imunitet od žena. Dok su muškarci vezani za krevet usled slabe prehlade, žene idu na posao, rade po kući i obavljaju druge poslove čak i kada su bolesne.

U ovakvim situacijama ne radi se samo o načinu na koji se psihološki nosimo sa bolešću, već o velikoj razlici između muškog i ženskig imunog sistema. 

Prema jednoj studiji, žene su genetski programirane da budu otpornije na infekcije, pa i bolesti kao što je kancer. Naučnici smatraju da je tajna u duplikatu X hromozoma.

Veruje se da drugi X hromozom daje pristup molekulima koji regulišu nivo neophodnih proteina potrebnih imunom sistemu, odnosno mikromolekulima ribonukleinske kiseline. Smatra se da ovi mali molekuli zaustavljaju proizvodnju proteina zaslužnih za razvoj kancera. Gen koji je zaslužan za to se nalazi na X hromozomu. Tako da žene imaju automatski duplu šansu za jačim imunitetom.

Y hromozom, koji daje muški pol, ne može nadoknaditi dupliranje gena zaduženog za imunitet. Ovo je razlog zašto će veća stopa smrtnosti muških beba. Na isti način se može objasniti i duži životni vek žena.

Ženski hormoni štite od bolesti

Jedan američki stručnjak objašnjava da je razlog jačeg imuniteta kod žena njihovi hormoni. Mnoge imune ćelije imaju receptore za hormone kao što je estrogen, što znači da estrogen može regulisati funkcionisanje ovih ćelija i način na koji one reaguju na mikrobe i alergene. 

Američki stručnjak dodaje da žene imaju jači imunitet zahvaljujući hormonima, ali i genima.

Žene su podložnije autoimunim bolestima

S druge strane, imuni sistem žena može biti toliko jak da uzrokuje autoimune bolesti. Kod ovih bolesti organizam napada sopstvene ćelije. Studije su pokazale da su žene podložnije bolestima kao što je lupus ili artritis. Ove bolesti nastaju kao posledica dizbalansa ili mutacije uslovljene nekim faktorom iz okruženja.

23/03/2020 09:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments