Upoznajte arheološki dragulj Bolivije!

09/08/2018 11:37

Upoznajte arheološki dragulj Bolivije!

Puma Punku u Boliviji predstavlja jedno od najmisterioznijih drevnih naselja.

Reč je o predelu koji je godinama prava zagonetka za istoričare i arheologe.

Misteriozni Puma Punku

Grad Puma Punku smešten je na jugoistočnoj strani jezera Titikaka i obuhvata jedan deo drevnog grada Tijavanako.

Misterija ovog grada koji prethodi prisustvu Inka u delu Južne Amrike, leži u složenosti ali i preciznosti struktura koje prožimaju ruševine. Naime, u pitanju su fino sečeni svodovi i ostaci kamenih blokava, bez i jednog traga dleta.

Ovi radovi od kamena teže i do 800 tona, a sadrže savršeno isečene ivice.

Profesor antropologije Univerziteta u Viskonsinu, Džejson Yaegere navoda je grad bio napušten kada su Inke naselile to područje 1470. godine. Tada su u svoje carstvo uključili Puma Punku i ostatak Tijavanaka.

Mit o nastajanju čovečanstva

Inke su živele u verovanju da je Puma Punku mesto gde je njihovo božanstvo Vitacocha stvorilo ljudske pretke svih nacija, a zatim ih poslalo u svet, da nasele svoje zemlje. Strukture koje su postojale pre njihovog dolaska, Inke su prilagodile ritualnim aktivnostima u svojoj kosmologiji.

Kameni portreti u okolini Puma Punku služili su Inkama kao modeli prvih ljudi iz njihovog mita o stvaranju čovečanstva. Naime, oni ustvari predstavljaju prethodne vladare grada.

 

Ono što istorčari i arheolozi još nisu uspeli da odgonetnu jeste pitanje porekla i datum nastanka ovog mesta.

Prema istraživanju radiokarbonskom metodom, nalazište je napravljeno otprilike između 500. i 600. godine nove ere. Međutim, ova metoda nije pouzdana, a strukture su možda izgrađene i hiljadama godina pre tog perioda.

Ranije istraživanje koje je sproveo Artur Posnansky, pokazalo je da Puma Punku datira od 15.000 godina pre nove ere, a tezu je podržao i arheolog Nil Steede. Posnansky je koristio astronomska poravnanja na glavnom hramu u naselju kako bi otkrio iz kog perioda potiče i navodi da su i sami tvorci hrama koristili ista poravnanja kada su ga gradili.

Kako bi se utvrdila tačna namena, starost i poreklo ovog mesta, potebna su dalja i podrobnija istraživanja. Do sada je vrlo malo otkriveno o ljudima koji su naseljavali ovo područje pre dolaska Inka.

09/08/2018 11:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments