NASA šalje letelicu do Sunca?

10/08/2018 12:29

NASA šalje letelicu do Sunca?

Američka svemirska agencija NASA spremna je da lansira letelicu do Sunca!

Planira se lansiranje solarne sonde s Kenedijevog svemirskog centra u Kejp Kanaveralu u subotu.

Misija “Sunce”

Lansiranje solarne sonde predstavlja početak jedne misije koja bi mogla odgonetnuti ono što zbunjuje astrofizičare proteklih 60 godina.

U pitanju je prva letelica koja će dosegnuti atmosferu Sunca. Planirano je da se približi površini Sunca na 6,1 miliona kilometara, odnosno sedam puta bliže nego što je dosegla bilo koja druga letelica.

Letelica Parker će na ovu misiju krenuti od planete Venere, koja je druga najbliža planeta Suncu i na taj način iskoristiti njenu gravitaciju kako bi se približila zvezdi.

Kruženje oko Venere usmeriće sondu na put kojim će se približavati Suncu u novembru. Narednih sedam godina, Parker bi trebalo da okruži Veneru 24 puta i postepeno se približi Suncu.

Tokom misije letelica će sprovoditi naučna istraživanja u ovom opasnom prostoru, intenzivne vrućine i solarne radijacije. Čak i na razdaljini od 6,1 miliona kilometara, sonda će biti u mogućnosti da ispita solarni vetar i njegovo ubrzanje iz podzvučne u nadzvučnu brzinu.

Letelica će se kretati brzinom od 200 kilometara u sekundi.

Naučnici iz svemirske agencija NASA se nadaju da će Parker uspeti da prikupi podatke i pomogne u sticanju znanja o načinu funkcionisanja zvezda.

Glavni cilj misije je praćenje načina na koji se energija i toplina kreću koronom, kao i istraživanje ubrzanja solarnog vetra i solarne energetske čestice.

Ova prva letelica nazvana je po naučniku, astrofizičaru Eugeneu Parkeru koji je posvetio život proučavanju Sunca.

Evropska svemirska agencija, takođe, u oktobru planira lansiranje sonde do Sunca.

10/08/2018 12:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments