Na današnji dan preminuo je Elvis Prisli

16/08/2022 14:08

Na današnji dan preminuo je Elvis Prisli

“Kralj roka”, Elvis Prisli, preminuo je 16. avgusta 1977. godine. Za dvadesetak godina na sceni, Elvis je objavio 97 ploča, a na vrhovima top lista njegove pesme provele su čak 996 nedelja.

Elvis Aron Prisli rođen je 8. januara 1935. godine u Tupelu, Misisipiju. Sa 13 godina sa porodicom se preselio u Memfis, a muzičku karijeru započeo je uz pomoć vlasnika “Sun Recordsa” Sema Filipsa. Naime, Sem je želeo da širem auditorijumu približi zvuk afroamerikanske muzike, a u Elvisu je video sav potencijal da to i učini.

Elvis je potpisao ugovor sa RCA Victor i time, Tom Parker postao je “kraljev” menadžer i tako će biti u naredne dve decenije. Prvi singl “Heartbreak Hotel” koji je izašao u januaru 1956. godine postao je hit broj jedan na mnogimmuzičkim listama. Elvis polako osvaja javnu scenu i postaje vodeća figura novog rokenrol zvuka. Isrte godine, Elvis debituje i na filmskom platnu u ostvarenju “Voli me nežno”. Naslovna pesma ovog filma “Love me tender” takođe je postala veliki hit. Iako je uglavnom glumio u muzičkim filmovima osrednje vrednosti, prateće numere svaki put osvajale su muzičke liste.

Za kraljem rokenrola ludele su žene širom sveta, ali njegovo srce zauvek hje zarobila Prisila. Kada je imala samo 14 godina, Elvis se zaljubio u nju, a čim je napunila 21. Prisila i elvis su se venčali. Devet meseci kasnije, dobili su kćerku Lisu Mari. Međutim, četiri godine kasnije, Elvis i Prisila su se razveli.

Iako je Elvis bio jedan od najpopularnijih zvezda u istoriji muzike, pratile su ga i brojne kontroverze. Pored toga što je postao zavisnik od droge, 1975. godine, Prislijevo zdravstveno stanje se pogoršava, usled dijabetesa i gastritisa. Dve godine kasnije doživljava srčani udar, ali svoj stil života odbija da menja. Zbog predoziranja, 16. avgusta 1977. godine, kralj roka pada u doboku komu i umire, u 43. godini života.

Zanimljivosti o Elvisu

  1. Dok je živeo u gradiću Tupelo, Elvis je kao beba preživeo udar tornada koji je sravnio porodičnu kuću. Prema svedočenjima, pola godine kasnije, tokom mise u crkvi, Elvis se otrgao majci iz naručja i otrčao u crkveni hor da peva.
  2.  Na takmičenju za talente, desetogodišnji Elvis završio je peti.
  3. Kada se prvi put pojavio na nacionalnoj televiziji, Džeki Glison , jedna od prvih TV zvezda izjavio je da Elvis nema prava da se ponaša kao “seksualni manijak” na televiziji.
  4.  Elvis je Muhamedu Aliju poklonio plašt na kom je pisalo “Šampion naroda”, a bokser mu je zauzvrat poklonio par rukavica na kojima je pisalo “Ti si najveći”.
  5. Iako je Elvis imao raspon glasa od tri oktave, malo je poznato da je imao problem sa mucanjem.
  6. Elvis nije bio crnokos. Naprotiv, svoje zlatnoplave uvojke, kao i svetle obrzve, redovno je farbao u crno.
  7. U celoj karijeri Elvis je snimio samo jednu reklamu-ostpevao je džingl za jednu vrstu krofni 1954. godine
  8. Nekadašnji dom Elvisa Prislija, vila Grejslend, nalazi se u Memfisu i od 1982. godine, otvorena je za posetioce. Nacionalni registar istorijskih mesta svrstao je Grejslen u mesto od nacionalnog istorijskog značaja. Ova vila je po posećenosti kada su turisti u pitanju druga najpopularnija kuća u SAD, nakon naravno Bele kuće.
  9. Elvis je mrzeo ribu, pa je zato zabranio da se o ribi uopšte govori u Grejslendu.

 

 

 

16/08/2022 14:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments