Danas je kraljev 80. rođendan

08/01/2015 14:24

Danas je kraljev 80. rođendan

Elvis Prisli rođen je na današnji dan pre 80 godina. Njegovo ime i danas ostvaruje više miliona dolara godišnje iako nije živ već skoro 38 godina.

Današnji dan obožacaoci kralja roka obeležiće u Memfisu gde će uz rođendansku tortu gledati njegove filmove, a na aukciji biće prodata njegova vozačka dozvola i prva ploča.

elvis-prisli

Kralj roka – Elvis Prisli

Elvis Prisli je umro 1977. godine ali i dalje je jedan od najprodavanijih umetnika svih vremena, a titulu kralja roka niko ne može da mu preuzme.

Prisli se kao tinejdžer sa roditeljima preselio u Memfis iz Misisipija. Muzičku karijeru je započeo kada je Sem Filips, vlasnik “Sun Records”-a u njemu prepoznao potencijal da širem auditorijumu približi afro-američku muziku.

Osim što nosi titulu kralja roka, Elvis je (u pratnji gitariste Skotija Mura i basiste Bila Bleka) jedan od začetnika muzičkog pravca rokabili koji je spoj kantrija i R&B-a.

RCA Victor je sa Elvisom potpisala ugovor na dve decenije, po kome će pukovnik Tom Parker biti njegov menadžer. Prvi singl za tu izdavačku kuću “Heartbreak Hotel” odmah je postao hit broj jedan.

elvis

Elvis se pored muzike bavio i glumom, a najčešće je igrao u muzičkim filmovima čije su naslovne pesme redovno postajale hit. Od 1957. do 1966. godine Prisli je bio na listi 10 najkomercijalnijih američkih glumaca.

Gitarista Harold Bredli koji je često svirao sa Elvisom kaže za njega da je uvek bio sjajan momak sa velikim uticajem na okolinu. Prisli je 1977. godine doživeo srčan udar, ali iako ga je jedva preživo, nije promenio način ponašanja što ga je u avgustu iste godine koštalo života, kada je zbog prevelike količine droge pao u komu iz koje doktori nisu uspeli da ga izvuku.

Za dvadesetak godina koliko je aktivno radio, Elvis je snimio 97 ploča a na vrhu top-lista širom sveta sa svojim pesmama proveo je 996 nedelja. Zbog takvog uspeha, on je još za života postao legenda, a i sada ima veliki broj obožavalaca.

Način na koji je izvodio pesme, kao i njegovi plesni pokreti učinili su ga najpopularnijim ali i najkontroverznijim izvođačem. Neki od njegovih obožavatelja smatraju da on nije umro, nego da se samo povukao i da živi negde daleko od očiju javnosti.

08/01/2015 14:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments