Čudni medicinski zahvati kroz istoriju

17/09/2020 12:54

Čudni medicinski zahvati kroz istoriju

U prethodnom tekstu smo spomenuli dve surove metode lečenja mentalnih bolesti u ne tako davnoj istoriji, početkom prošlog veka. Kako su nam bar sa fimskog platna iz nekih ugavnom horor filmova poznati, ne moramo tu puno da dodajemo- lobotomija i terapija elektrošokovima. Nastavljamo da vam pričamo o bizarnoj medicini istorije čovečanstva.

Trepanacija

Trepanacija je hiruška metoda koja je podrazumevala bušenje lobanje kako bi se olakšao pritisak u mozgu, a koristila se u lečenju epilepsije, mentalnih poremećaja i migrene. To je takođe bio uobičajeni zahvat pri fizičkim povredama glave, kao što je fraktura lobanje, jaki udarci u glavu i slično. Ova metoda je često bila fatalna, zbog infekcija mozga koje su nastajale kao direktna posledica bušenja lobanje u nehigijenskim uslovima.

Praksa bušenja lobanje za ublažavanje pritiska i lečenje težih oblika depresije se i danas na neki način koristi, ali sa mnogo više humanosti (a i sa anestezijom), nego što je to bio slučaj u srednjem veku.

Polni odnos sa devicom za izlečenje sifilisa

Zastrašujuči mit da se neko ko je „inficiran društvenom bolešću“ može izlečiti putem seksualnog odnosa, datira još iz 16. veka. Tada je uvedena praksa da se muškarci leče od sifilisa i gonoreje na taj način što će imati seksualni odnos sa devicom.

Na žalost, sa ovim bizarnim sujeverjem se nastavilo u nekim delovima ne razvijenog sveta, naročito Africi, što za posledicu ima brojne prijavljene skučajeve silovanja devojčica.

Namerna infekcija malarijom

Ranije je bio običaj da se deca izlažu namernoj infekciji kako bi stekla imunitet. Jedantakav slučaj  predstavljao je dovođenje zaraženih od sifilisa u kontakt sa osobama koje boluju od malarije.

Verovalo se da groznica izazvana malarijom može da izleči sifilis, a onda bi se lečila malarija, pomoću nekih drugih, takođe zastrašujućih tretmana. Međutim, istina je da je malarija zapravo u velikoj većini slučajeva smrtonosna za već zaražene sifilisom.

17/09/2020 12:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments