Upoznajte cvetnu stranu Holandije

22/04/2015 15:38

Upoznajte cvetnu stranu Holandije

Na šta vas asociraju lale? Baš tako, na Holandiju. Lale su stigle u Holandiju iz Otomanskog carstva, današnje Turske, tokom šesnaestog veka.

Kada je Karolus Klusijus napisao prvu veliku knjigu posvećenu lalama 1592. godine, ovo cveće je postalo toliko popularno da je njegova bašta redovno bila izložena upadima i krađi lukovica. Kako je zlatno doba Holandije napredovalo, tako je napredovalo i ovo bujno i šareno cveće.lale

Lale – zaštitni znak Holandije

Lale su postale obavezan motiv na slikama i prilikom organizovanja različitih festivala. Sredinom sedamnaestog veka lale su toliko postale popularne da se jedan cvet mogao prodati po jako visokoj ceni. Ovaj period je ostao poznat kao tulipomanija (eng. tulip – lala). S obzirom na to da su se dostupne količine lukovica lale skoro rasprodale, preostala količina lukovica je postala toliko skupa da su se one koristile umesto novca, sve dok ovo tržište nije doživelo pad.

Polja lala u Holandiji

Holandija je ostala poznata po ovom, ali i drugom cveću i često se iz milošte naziva cvećarom sveta. Lale se ovde uzgajaju na ogromnim poljima, koja zahvaljujući cveću dobijaju prelepe boje, a u proleće se širom zemlje organizuju festivali posvećeni lalama. Kada Holanđani odu iz svoje zemlje, sa sobom nose svoju ljubav prema lalama, pa se zato lale i festivali posvećeni njima mogu sresti, na primer, u Njujorku i u gradu Holand u državi Mičigen. Stanovništvo ovde neguje snažne veze sa svojim holandskim korenima.

U regionu Kop van Nord-Holand (Kop van Noord-Holland) mogu se naći milioni lala, zumbula i drugoog cveća, koje transformiše pejzaž u pravo more boja. U opštini Nordostpolder (Noordoostpolder) svake godine se krajem aprila i početkom maja, usred polja lala, održava festival posvećen ovom cveću. Cvetne pijace i bašte su odlično snabdevene, a u Alsmeru (Aalsmeer), blizu Amsterdama, održava se najveća aukcija cveća na svetu. To je nešto što zaista treba videti. Kada već posećujete bašte, potrudite se da ne zaobiđete Keukenhof, najveći cvetni park na svetu. Nalazi se južno od Harlema (Haarlem) i sigurno ćete ga prepoznati, iako ga možda posećujete po prvi put. Ako ste ikada videli fotografiju koja prikazuje polje lala, to je sigurno prizor iz bašte Keukenhof.

Keukenhof park predstavlja mesto gde se godišnje posadi preko sedam miliona lukovica. U baštama i paviljonima ovog parka se može videti fantastična kolekcija lala, zumbula, narcisa, orhideja, ruža, karanfila, irisa, ljiljana i drugog cveća. Obuzeće vas neodoljiva kombinacija boja i mirisa.

Keukenhof-park

Keukenhof park

Park se svake godine iznova tematski uređuje, a ovogodišnje uređenje parka je posvećeno Van Gogu. Bez obzira na odabranu temu, kada se budete našli u ovom parku, gde god budete pogledali, pred vama će biti cvetni prizor. Boravak u ovom parku predstavlja neopisiv doživljaj za posetioce svih uzrasta. Ovo živopisno mesto je otvoreno samo osam nedelja godišnje, a za to vreme ga poseti oko 800.000 posetilaca. Nema sumnje, ovo je najbolje mesto za uživanje u holandskim lalama.

Još jedan simbol Holandije su bicikli. Istovremeno, vožnja biciklom predstavlja idealan način za obilazak cvetnih polja. Vožnja biciklom će vam pružiti mogućnost da se lagano i temeljno upoznate sa lokalnom kulturom, da se stopite sa prelepom sredinom, i naravno, da fotografijom ovekovečite jedinstveno mirisno iskustvo.

22/04/2015 15:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments