Pustinja koja cveta u Čileu

07/05/2018 13:12

Pustinja koja cveta u Čileu

Dobro ste pročitali – u svetu zaista postoji pustinja koja cveta i nalazi se u Čileu. Naime, pustinja Atakama u Čileu koja je toliko suva, u nekim delovima nikad kiša nije pala, doživela je neverovatnu transformaciju.

Na pustinju Atakama je u toku avgusta pala velika kiša i ovo suvo područje transformisalo u rajsku baštu ljubičaste nijanse. Ovaj fenomen u Čileu poznat je kao cvetajuća pustinja, koji se događa jednom u pet do sedam godina, međutim poslednji razmak između cvetanja bio je samo dve godine.

Ovakva vrsta cvetanja ne dešava se samo u ovoj pustinji. Naime, dešava se u svim pustinjama koje broje veliki broj cvetova perene. Semena ove biljke leže mesecima mirno, pa čak i godinama, i to potpuno neprimetno. Kada dođe do padavina i kada kiša spere njihov zaštitni sloj, dolazi do njihovog razvijanja a zatim i do cvetanja.

Fenomen cvetanja predstavlja redak primerak u Atakami, jer je područje izuzetno suvo, najsuvlje na planeti, toliko da u nekim delovima ove pustinje, nikad nije pala kap kiše, a da je to zabeleženo. Biljke kao što je peren i sukulenta, nalaze se u područjima gde se voda akumulira, dok je veliki deo pustinje toliko suv da samo nekoliko životinja, biljaka i bakterija nastanjuje njeno područje.

Stručnjaci predviđaju da će, kako zbog samog okruženja i uslova, tako i zbog klimatskih promena, ovo okruženje, ljubičaste poljane, biti kratkog roka.

 

 

07/05/2018 13:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments