Zašto žene vide boje drugačije od muškaraca?

11/05/2018 13:02

Zašto žene vide boje drugačije od muškaraca?

U pitanju je sama evolucija na delu. Naučna studija pokazala je da su muške oči osetljivije na detalje, dok ženske oči bolje prepoznaju boje.

Istraživači ove karakteristike vezuju za evolutivno prilagođavanje.

U čemu je razlika?

Naime, u toku istraživanja i niza testova, otkriveni su podaci koji pokazuju da žene opisuju boje na različite načine od muškaraca, jer je muškarcima potrebna veća talasna dužina kako bi doživeli nijansu na način na koji ih žene doživljavaju.

Talasne duže povezane su sa toplijim bojama, pa će tako ženama trava uvek biti zelenija nego muškarcima, i dok će narandžasta boja za žene predstavljati baš tu nijansu, muškarci će je vizuelno doživeti kao nijansu crvene.

Istraživanja su pokazala i da muškarci teže razlikuju nijanse plave, žute i zelene. Naime, razlike se mogu uočiti kod prepoznavanja braon, žute i plave boje. Kada su u pitanju tople boje, za muškarce su one crvenije, dok kod žena preovladava žuta.

Pogledajte i: Naučno dokazano: žene su bolji šefovi

Možda boje nisu njihov fah, ali zato muškarci bolje primećuju detalje i pokretanje objekata u okruženju. Naučnici navode da je razlog tome testosteron, kao i lovački instikt, koji je muškarcima u genima.

Ovoj muškoj prednosti pripisuje se razvoj neurona u vizuelnom korteksu, koji podstiče muški hormon,testosteron. Kako muškarci “pucaju” od ovog hormona, dokazano je da su rođeni sa 25 posto više neurona u vizuelnom korteksu od žena.

Postoji i određen postotak ljudi, uglavnom muškaraca, koji pati od slepila za boje. Osobe koje pate od ovakve vrste slepila, najčešće su “slepi” za zelenu i crvenu boju.

Istraživanja takođe, pokazuju da su polovi tokom godina razvili različite fiziološke sposobnosti. Naime, kako svojim istorijskim ulogama i prema principu “gde je mesto ženi, a gde muškarcu”, ovakve podele uloga i poslova kroz vekove, počele su i da se manifestuju kroz fiziološke karakteristike i određene razlike.

11/05/2018 13:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments