Wadi Rum – Dolina meseca u Jordanu!

12/01/2021 15:11

Wadi Rum – Dolina meseca u Jordanu!

Ovo su prizori i krajolici veoma slični mesecu, nestvarni za ovu planetu, a nalaze se i isto tako nestvarnoj zemlji Jordanu. Povrh svega toga ova zemlja u ekspanziji se na svaki mogući način trudi da poboljša svoje prilično sušne uslove radi bolje poljoprivrede pa je sa uspehom napravila i prelepe organske farme u sred pustinje.

Pustinja Wadi Rum, jedno od čuda i fenomena prirode, splet crvenog peska iznad koga se uzdižu granitne i peščane planine, čak 720 kvadratnih kilometara je u raznim pećinama, usecima, liticama, masivnim klizištima. Ogromno prostranstvo toliko nestvarnosti i ne spojivosti sa ovim svetom da je nazvano i „Dolina Meseca“. Pustinja zauzima južni deo Jordana kod same granice sa Saudijskom Arabijom.

Ovo je izuzetno suvo područije, neplodno, veoma siromašno vegetacijom – bar bi tako po prirodnom sledu trebalo biti. Ali ovde je država Jordan odlučila da umeša prste i poradi na pretvaranju suvog pustinjskog tla u poljoprivredna dobra pri tome uključivši beduine u poljoprivredni rad odlučna da od naroda koji vekovima luta pustinjom napravi poljoprivrednike koji sjajno poznaju uzgoj i obradu biljaka.

Ovaj projekat koji se zove „Rum farme“ se čini veoma čudnim, zašto izbor suvog pustinjskog tla i kako? U pitanju je jedno čudo i nedavno otkriće. Ispod pustinje Wadi Rum se ustvari nalaze velike zalihe vode koje se čak protežu i do Saudiske Arabije. Tako da Rum farme crpe tu vodu i koriste je za navodnjavanje pustinjskog tla na kome se sad uzgaja povrće, žitarice i stočna hrana. Najrasprostranjenije kulture su: patlidžan, kupus, smokva, krompir, tikvice, paradajz.

Neverovatna činjenica je da ove Organske Rum farme pustinje Wadi Rum danas koriste istu tehniku navodnjavanja i način uzgoja koji su koristili i drevni Egipćani i Nabatejci, a koja i nakon toliko vekova daje fantastične rezultate. Voda se crpi iz zemlje na dubini od 30 do 400 metara, zatim se navodnjavaju neverovatna kružna polja prečnika 78 hektara, pomoću pokretne rampe sa prskalicama za zalivanje. Koriste se i posebni „plastični tuneli“ koji pomažu da se voda duže zadrži, te da se biljke što lakše nose sa ekstremnim pustinjskim temperaturama.

12/01/2021 15:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments