Proba “svemirske” salate

11/08/2015 15:53

Proba “svemirske” salate

Prvu salatu uzgojenu u svemiru probaće astronauti koji borave na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Prošle godine počela je da se uzgaja salata u svemiru, a prvi “rod” je poslat na ispitivanje, kako bi se proverila ispravnost ove namirnice. Zahvaljujući tome što je “prošla” kontrolu, astronauti sada imaju priliku i da probaju kakvog je ukusa ova salata.

Cilj uzgajanja ove salate jeste i ispitivanje mogućnosti opstanka određenih biljaka u svemiru. Sve ovo je zarad omogućavanja dužih putovanja u svemir, zašta su potrebne i zalihe hrane.

S obzirom na to da se planiraju višemesečna, pa možda i višegodišnja putovanja astronauta u svemir, mora se pre toga pronaći način na koji će se ovi ljudu hraniti u tako dugom vremenskom periodu.

Osim što će im biti potrebna hrana, biće im potrebni i antioksidanti koji će ih braniti od svemirske radijacije kojoj bi bili izloženi. Kako bi uspešno stigli do Marsa, što je jedan od planova, astronautima bi bile potrebne namirnice kao što su kupine, paradajz i druge namirnice koje su prirodni antioksidanti.

Različito voće i povrće bi imao pozitivan efekat i na raspoloženje astronauta.

Svemirska salata koju će probati astronauti koji se nalaze na Međunarodnoj svemirskoj stanici, rasla je 33 dana u posebnim kutijama koje im je dopremio bespilotni američki teretni brod Space X Dragon.

Pre nego što “prezalogaje”, astronauti će salatu prvo očistiti maramicama natopljenim limunskom kiselinom. Pritom, neće pojesti svu salatu, nego samo pola, dok će druga polovina biti poslata na Zemlju, radi daljih analiza ovog povrća.

“Istorijski zalogaj” će biti emitovan direktno putem NASA televizije, između 15:15 i 16:00 GMT.

11/08/2015 15:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments