Prirodne lepote Sremskih Karlovaca

27/07/2020 14:18

Prirodne lepote Sremskih Karlovaca

Možda ste ovo prelepo zdanje male opštine uz obalu Dunava posetili na nekoj od ekskurzija, čuli ste nešto ali Karlovaca nikad dosta, čak i ako živite u blizini ovog mesta teško da ćete u jednom životu otkriti sve lepote i misterije ovog miksa vekova, religije i vinske kulture na obroncima Fruške gore.

Sam centar, sedite iznad kamenog pločnika okruženi Patrijaršijom, Pravoslavnim sabornim hramom svetog oca Nikolaja, najstarijom Karlovačkom Gimnazijom i gledate u staru rimsku fontanu Četiri lava. Ovde je sniman naš divni film o srećnoj generaciji prošlog veka, odrastanju i ljubavi u jednoj bezbrižnoj zemlji – Lajanje na zvezde, i da ovde je nebo toliko vedro i blizu da uvek možete lajati na iste… Fruška Gora je toliko blizu da osetite njene obromke, a već dve ulice od centra dolazite do prve šume nacionalnog parka izletišta Stražilovo koje je i grob našeg velikana Branka Radičevića. Nemojte da vas zbune putokazi, zaista možete posetiti vinarije i vinske podrume veoma cenjenih i poznatih vina i to u svakoj drugoj kući. Karlovci čak imaju i muzej šibica.

Čuveno vino koje se pilo na Titaniku- Bermet, potiče iz Karlovaca. To je dugovekovna diskrecija monarha koja se od nedavno i masovno proizvodi, dezertno vino, u osnovi crveno vino još jednog vrenja sa dodatkom preko dvadeset aromatičnih biljaka i začina. Upozorenje, imate posla sa jakim alkoholnim protivnikom te je preporuka guštati ga kao liker. Verovalo se da je i medikament.

Setimo se da je ovo mesto bilo kljiučna figura razvoja obrazovanja i kulture za vreme austro-ugarske vladavine i da je jedno vreme bila sremska granica i centar odluka ovog perioda.

Foto: feelserbia.com

27/07/2020 14:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments