Osnovni troškovi za studente u regionu

07/11/2017 12:41

Osnovni troškovi za studente u regionu

Oktobar je pri kraju, i svi roditelji koji školuju jednog ili više studenata polako sumiraju račune i trude se da slože što objektivniju sliku o tome koliko će novca biti potrebno za još jednu godinu na univerzitetu. Uglavnom su iznosi veći od očekivanog, i nameće se pitanje da li je tako teško samo u našoj državi, ili je slična situacija i kod komšija u regionu. Uporedili smo cene najosnovnijih studentskih troškova, i ovo su rezultati.

Pre nego što počnete da čitate o cenama i upoređujete ih (svi iznosi su dati u evrima radi lakše orijentacije), imajte na umu prosečne plate u tim zemljama. Sto evra nema istu vrednost u Srbiji i u Sloveniji, na primer. Što se tiče Srbije, prosečna plata roditelja jednog studenta iznosi 422.6 evra, što i nije tako pohvalno kad uzmete u obzir visinu troškova. Bosna i Hercegovina je nešto bolja sa 441.66 evra, a  Crna Gora se može pohvaliti sa 510 evra na mesečnom nivou.

Međutim, zemlje članice Evropske Unije su u daleko boljoj poziciji sa prosečnom zaradom za mesec april ove godine od 844 evra u Hrvatskoj. Očekivano, najviše plate su u Sloveniji – prosek je  1.062 evra.

Sada, pogledajmo kakva je konkurencija što se tiče prosečnih troškova života, ali imajte na umu prethodni pasus i visinu zarade da biste dobili realnu sliku stanja.

Stanarina i komunalije

Ukoliko niste te sreće da vaš student živi u studentskom domu i plaća simboličnu stanarinu, vaše dete najverovatnije živi kao podstanar sa još nekoliko cimera. Troškovi kirije i komunalija su mnogo lakši za podneti kada se podele na ravne časti. Prosečne cene kirije za stan od 45 kvadrate iznose otprilike ovoliko:

 • Srbija: €172,51
 • Crna Gora €233
 • Bosna i Hercegovina €205,85
 • Hrvatska €289,56
 • Slovenija €374

Za istraživanje su korišćene cene stanova u glavnim univerzitetskim centrima, uglavnom prestonicama. S druge strane, komunalije za stan iste veličine ukoliko dve osobe žive u njemu, iznosiće ovoliko:

 • Srbija: €82,42
 • Crna Gora €87
 • Bosna i Hercegovina € 115,66
 • Hrvatska € 103,07
 • Slovenija € 155

Hrana

Mora se priznati da svi studenti imaju različitu ishranu. Istina, generalno ceo Balkan preferira određene namirnice, kao što su meso, krompir, testenine i mlečni proizvodi, ali koliko prosečan student troši na hranu nije lako precizno izračunati. Neki od njih se hrane u studentskim menzama i tako prilično uštede. Takođe, većina budućih akademskih građana radovno dobija pakete od svojih porodica ukoliko studiraju u drugom gradu. Sve u svemu, i tu se svako trudi da uštedi koliko je moguće. Stoga, evo cena namirnica koje se definitivno kupuju na dnevnom nivou – mleko i hleb (za dve osobe):

 • Srbija: € 0,86/€ 0,46
 • Crna Gora € 0,85/€0,39
 • Bosna i Hercegovina € 0,76/€ 0,53 €
 • Hrvatska € 0,95/€0,76
 • Slovenija €1,00/€1,04

Odeća i obuća

Što se tiče odeće, možemo reći da je to zaista individualno. Svakako da odevna kombinacija ostavlja određeni utisak na druge i nosi poruku i o našem karakteru i statusu, želeli mi to ili ne, a u mladom dobu je to često vrlo bitna stavka. Međutim, zaista postoji mnogo načina da se uštedi i na garderobi ukoliko to neko želi. Balkan i dalje uživa da kupuje na pijacama, a i svedoci smo neverovatnog rasta broja prodavnica polovne garderobe. Svetski pristupačni brendovi takođe su postali obavezan deo svakog većeg tržnog centra.

Svakako, postoji nešto na čemu se ne može uštedeti, a to je obuća. Nekvalitetna majica i nekvalitetna patika ili cipela ipak nisu isto, obzirom da poslednje utiču na čitav položaj tela. Zbog toga, rodielji su voljni da izdvoje pristojnu sumu za dobar par patika, na primer, i možemo uporediti cene najzastupljenijih trgovinskih lanaca kod nas, kao što su Đak Sport, The Spot i Go Active. Dobra stvar je što tako velike firme uvek imaju i posebne popuste. Ukoliko posmatramo punu cenu, za par muških Najk patika trebate izdvojiti oko 90 evra u Bosni i Hercegovini. Isti brend će vas koštati oko 66 evra u Srbiji ako odaberete klasičan crni par. Crnogorci vole modu, pa tako se cena Najk patika kreće od 152 do 184 evra.

Kao što vidite, primanja i troškovi prilično variraju od zemlje do zemlje. Ono što je zajedničko svima jeste da se svi trude da uštede koliko mogu, ali je to moguće samo kod poslednje stavke, tj. odeće i obuće. Jeftina i kvalitetna odeća se može kupiti i na buvljacima, dok za obuću velike radnje često odobravaju primamljive popuste.

 

07/11/2017 12:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments