Haleakala – Kuća sunca

10/01/2021 10:24

Haleakala – Kuća sunca

Haleakala je veliki krater na istoku havajskog ostrva Maui. U prevodu sa havajskog jezika ima značenje kuće Sunca, a o tome meštani pripovedaju i posebnu legendu. Ovo čarobno mesto su opisali mnogi pisci i uglavnom su pisali o tome kako je njegova lepota neopisiva i nestvarna. 

Američki pesnik Jack London piše o neopisivosi ovog kratera na Mauiju, tvrdi da se mesto mora videti i doživeti, rečima: „Haleaklea svojom lepotom šalje ljudskoj duši neobičnu poruku koju niko treći ne može preneti“. Mark Twen je stajaći na rubu kratera opisao da se oseća kao poslednji čovek na planeti, na pola puta prema nebu i poslednji kojem sude.

Maui je poveličini drugo ostrvo arhipelaga Hawaja. Na samom istoku nalazi se neverovatni krater Haleakla na visini od čak 3.055 metara, bajkovito izdignut iznad oblaka koji okružuju ostrvo. Vulkanski krater je širok 11 kilometara, a njegovo dno zauzima površinu od čak 50 kvadratnih kilometara. Sam krater krase šume, pustinje, livade pa čak i jezera. Pustinjski delovi su neverovatno lepi i pokriveni raznobojnim peskom- od čokoladno smeđeg, svetlo bež pa sve do sivih šara i tamnocrvenog pepela. 

Ime kratera Haleakla ima posebno značenje, na ovom polinezijskom jeziku to je „Kuča Sunca“ a prati ga i jedna neobična havajska legenda.

Ovo je krater u kome je bilo zarobljeno Sunce. Krater koji se nalazi iznad oblaka za ostrvljane je oduvek bio sveto mesto. Ovde su prinosili žrtve Bogu i sahranjivali svoje poglavice. O njemu kruži i najpoznatija legenda na ostrvu:

Legenda kaže da je nekada davno Sunce jako brzo prolazilo iznad Havaja te da nikad nije bilo dovoljno vremena da se osuši marama koju je boginja Hina, majka boga Mauija, tog dana napravila od kore drveta i obojila u dugine boje. Kada je jednog dana Maui, poznat kao varalica, čuo majku kako se žali na Sunce, napravio je lukav plan.

Ispleo je veliko uže od kokosovih vlakana i te noći otišaoo na vrh vulkana gde je napravio zasedu Suncu. Čim su se ujutru pojavilo sa prvim zracima, Maui je na njih bacio uže i dovukao Sunce u ponor dubok 1000 metara. Maui je Sunce držao tako zatočeno sve dok nije obećalo da će sporije prelaziti Havaje.

Od tad je krater i druga „Kuća Sunca“.

10/01/2021 10:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments