Ruj – začin kiselog ukusa sa lekovitim svojstvima!

15/02/2020 12:43

Ruj je začin kiselog ukusa, koji se posebno koristi u turskoj kuhinji. Koristi se kao začin za sveže salate, ali i za meso.

Ovaj začin crveno-ljubičaste boje je veoma popularan u Turskoj i Iranu. Često se njime začinjuje pirinač ili kebab.

Ima pomalo ljutkastu aromu, a u isto vreme kiselu. Voće je crvene boje, prodaje se sušeno ili samleveno, a ukus mu je kiseo.

Gaji se na Srednjem Istoku i na Mediteranu.

Ruj se koristi kao začin u tradicionalnim jelima poreklom iz Turske, Libana, Sirije, Grčke i Irana.

Ovaj začin ima i blagotvorna dejstva:

  • Bogat je C vitaminom,
  • Izvor je antioksidanata,
  • Ima antimikobno i antiupalno dejstvo,
  • Leči grip, prehladu, bronhitis,
  • Koristi se kao prevencija za kardiovaskularna oboljenja,
  • Preporučuje se u borbi sa bolestima kao što su kancer, artritis, Alchajmer, katarakta,
  • Smanjuje temperaturu,
  • Reguliše probavu
  • Koristi se kao prevencija za hiperglikemiju
  • Dobar je za borbu sa viškom kilograma.

Ruj se može koristiti kao zamena za limun i sirće. Ide uz pileće meso, ribu, morske plodove, u kombinaciji sa svežim crnim lukom, različitim semenkama ili jogurtom.

15/02/2020 12:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments