Ruj – začin kiselog ukusa sa lekovitim svojstvima!
Povezane objave
Ruj je začin kiselog ukusa, koji se posebno koristi u turskoj kuhinji. Koristi se kao začin za sveže salate, ali i za meso.
Ovaj začin crveno-ljubičaste boje je veoma popularan u Turskoj i Iranu. Često se njime začinjuje pirinač ili kebab.
Ima pomalo ljutkastu aromu, a u isto vreme kiselu. Voće je crvene boje, prodaje se sušeno ili samleveno, a ukus mu je kiseo.
Gaji se na Srednjem Istoku i na Mediteranu.
Ruj se koristi kao začin u tradicionalnim jelima poreklom iz Turske, Libana, Sirije, Grčke i Irana.
Ovaj začin ima i blagotvorna dejstva:
- Bogat je C vitaminom,
- Izvor je antioksidanata,
- Ima antimikobno i antiupalno dejstvo,
- Leči grip, prehladu, bronhitis,
- Koristi se kao prevencija za kardiovaskularna oboljenja,
- Preporučuje se u borbi sa bolestima kao što su kancer, artritis, Alchajmer, katarakta,
- Smanjuje temperaturu,
- Reguliše probavu
- Koristi se kao prevencija za hiperglikemiju
- Dobar je za borbu sa viškom kilograma.
Ruj se može koristiti kao zamena za limun i sirće. Ide uz pileće meso, ribu, morske plodove, u kombinaciji sa svežim crnim lukom, različitim semenkama ili jogurtom.
Pogledajte još:
Naučnici se zalažu za zabranu proizvodnje šljokica
Otkriven jedrenjak iz 19. veka!
Neobičan ritual sahranjivanja na Baliju
Razlozi zbog kojih bi treblo da izbegavate kečap!
Koje su to životinje najveće od svoje vrste na svetu?
Danas počinje leto!
Kako nastaje nuklearna pečurka
Antoni van Levenhuk – otac mikrobiologije
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*