Šta čini ljudsko telo?

16/05/2018 11:13

Šta čini ljudsko telo?

Naučnici su došli do rezultata koji pokazuju da samo 43 odsto od ukupnog broja ćelija čoveka čine ljudske ćelije, dok su ostalo mikroskopski kolonizatori. 

Šta to zaista čini “našu polovinu”?

Naime, velika koncentracija mikroskopskog života, koja je lišena kiseonika, nalazi se u crevima. Naučnik Rob Najt, sa univerziteta u San Dijegu izjavio je da smo više mikrobi nego ljudi. Prema istraživanjima, ljudi su genetski potpuno inferiorni. Kombinacija ljudskog DNK i DNK ljudskih mikroba je ono što nas ustvari čini ljudima. Sa ovog Univerziteta navode i da je ljudski genom sastavljen od 20.000 gena, i ukoliko se tom broju dodaju geni našeg mikrobiomskog sveta, ta brojka može narasti i do 20 miliona mikrobiomskih gena.

Ovaj mikrobiomski materijal ima značajnu ulogu u našem probavnom i imunološkom sistemu, u zaštiti od bolesti, u proizvodnji vitamina. Iako su stručnjaci dugo bili mišljenja da ovi mikrobi imaju samo negativnu ulogu i negativan uticaj po naš organizam, kroz pojavu boginja, stafilokoka i mikrobakterijsku tuberkulozu.

Novi rezultati pomoći će u daljem istraživanju i razumevanju mikroba, koji su izuzetno bitni za borbu protiv raznih bolesti i alergija. Mikrobi su bitan deo života i zdravlja, jer čine skoro polovinu našeg organizma.

Naučnici rade na pronalaženju načina na koji će mikrobi postati novi oblik leka.

16/05/2018 11:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments