Zanimljivosti o Mariji Antoaneti

01/02/2021 10:31

Zanimljivosti o Mariji Antoaneti

Na današnji dan 1793. godine zbog izdaje je, pred oko 300.000 Parižana, na giljotini pogubljena francuska kraljica Marija Antoaneta, supruga Luja XVI i ćerka austrijske carice Marije Terezije.

Rođena kao Marija Antonia Jozefa Džoana, ona je 10. maja 1774. godine postala kraljica Francuske, udajom za Luja XVI. U istoriji je ostala upamćena kao rasipnica, a njena izreka, kada se narod žalio da nema šta da jede: “ako nema hleba, jedite kolača”, postala je nadasve čuvena.

Ovo sigurno niste znali o Mariji Antoaneti

  1. Rođena je kao petnaesto dete, a jedanaesta ćerka Franca I Stefana i carice Marije Terezije.
  2. Udala se za Luja XVI kada je imala 14, a on 15 godina.
  3. Želela je da jaše konje, ali pošto je to bilo opasno, jahala je magarce kada je išla u lov sa suprugom.
  4. Iako važi za rasipnicu i ciciju, prema istorijskim spisima bila je veoma velikodušna.
  5. Prema istorijskim izvorima, ona nikada nije izgovorila rečenicu: “Ako nema hleba, jedite kolača” iako je ta izreka postala čuvena.
  6. Obožavala je decu, a pored svoja četiri deteta (od kojih su Sofija i Luj Jozef preminuli), ona je usvojila decu, uključujući i ćerku sluškinje koja je preminula.
  7. Izgubila je život na giljotini, a iako je živela ekstravagantnim životom, poslednje reči su bile ponizne. Dok je išla ka giljotini, slučajno je stala na nogu dželata. “Oprostite gospodine, nisam imala nameru to da uradim”, bile su njene poslednje reči.
  8. Nakon pogubljenja, sahranjena je u masivnu grobnicu, ali su tela Marije Antoanete i Luja XVI ekhumirana 18. januara 1825. godine i odneta su u Baziliku Svetog Denisa i to tokom Burbonske restauracije- perioda u Francuskoj istoriji koji je trajao od 1814. do 1830. godine i koji je označavao povratak dinastije Burbona na presto.
01/02/2021 10:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments