Šta određuje boju kose

23/04/2023 11:55

Šta određuje boju kose

Naučna istraživanja i studije ističu da će najveća genetička studija o pigmentaciji imati veliki uticaj i značaj u medicini i biologiji. Naime, naučnici su otkrili 124 gena koja imaju značajnu ulogu u određivanju boje kose čoveka. 

Istraživanje je obuhvtilo analizu DNK podataka više od 300.000 ljudi, koji su poreklom iz Evrope. Rezultati su pokazali da više od 100 gena utiče na pigmenatciju. Najveća genetička studija uticaće na bolje shvatanje bolesti kao što je melanom, agresivni oblik raka kože.

Zašto kosa sedi?

Proces beljenja kose povezan je sa proizvodnjom pigmenta u folikulama dlaka. Boju kose određuje melanin, koji je sačinjen od dve aminokiseline. Ove pigmente proizvodi zasebna grupa ćelija, melanociti, kroz proces melanogeneze. Melanociti se nalaze širom tela i melanin koji proizvode daje boju koži, očima i kosi.

Postoje dva tipa melanina, eumelanin proizvodi tamne braon i crne boje i feomelanin koji prozvodi crvene i žute boje. U zavisnosti od spajanja ovih ćelija, nastaje boja kosa.

Kako starimo, melanociti postaju sve manje aktivni i njihov broj se smanjuje. Rezultat je i sve manji broj melanina, dok se skroz ne izgubi. Zato polako sedimo, dok kosa ne postane potpuno bela.

Naučnici ubrajaju još nekoliko faktora koji utiču na beljenje vlasi, kao što su genetski defekti, abnormalna proizvodnja hormona u slučaju iznenadnog stresa, abnormalna distribucija melaninia i druge faktore.

23/04/2023 11:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments