Frederik Banting – naučnik koji je otkrio insulin

14/11/2016 09:59

Frederik Banting – naučnik koji je otkrio insulin

Na današnji dan, 14. novembra 1881. godine, u Kanadi je rođen Frederik Banting, naučnik koji je zaslužan za otkriće, odnosno izolovanje insulina.

Studije medicine završio je u Torontu, da bi nakon toga služio u kandatskoj vojsci kao doktor tokom Prvog svetskog rata, za šta je dobio i vojno odlikovanje – orden Vojni krst.

Posle rata je radio u Londonu i Torontu, a sa svojim asistentom Čarlsom Bestom je 1921. godine na Univerzitetu u Torontu počeo sa istraživanjem načina na koji će izlovati insulin. Na ovu ideju je došao dok je čitao medicinski časopis 1920. godine, kada je pomislio da bi trebalo da pokuša da izoluje sekret gušterače, a upravo je to bio početni i najznačajniji korak u lečenju dijabetesa.

Ovako je Google obeležio dan rođenja Frederika Bandinga

Ovako je Google obeležio dan rođenja Frederika Bandinga

Svoju ideju je Banting počeo da isprobava 1921. godine, kada je iz psećih pankreasa uspeo da izoluje insulin (koji je prvobitno nazvan iletin). Upravo je ovaj ekstrakt kasnije davao psima sa dijabetesom i pratio nivo šećera u krvi.

Pročitajte i: Biografije svetski poznatih naučnika!

Kada je insulin otkriven, ubrzo je počela i masovna proizvodnja, zahvaljujući čemu je produžen život milionima ljudi obolelih od dijabetesa.

Best

Čarls Best i Frederik Banting

Frederik Banting je 1923. godine dobio i Nobelovu nagradu za medicinu, a u Kanadi je od Vlade imao doživotnu podršku za sva istraživanja, kao prvi naučnik iz ove države koji je postao svetski poznat.

14/11/2016 09:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments