Grčka ostrva na koja ne možemo kročiti

15/11/2022 09:25

Grčka ostrva na koja ne možemo kročiti

Nakon što je jedini stanovnik ostrva Despotiko, otkrio vizantijski novčić, 2010. godine, započelo je veliko istraživanje.

Naime, antička luka Delos koju štite ostrva grčkih Kiklada, smatra se mestom rođenja Apolona i Artemide.

Arheološka istraživanja

Delos se nalazi na pola puta od Atine do Krita, a sa takvim geografskim položajem, ovo mesto je predstavljalo značajnu luku i obaveznu stanicu svih mornara i vernika.

Južno od Delosa nalazi se Paros, koji je zahvaljujući snežno belom mermeru, poneo titulu najlepšeg u Kikladima.

Prema procenama arheologa, skoro 80 odsto grčkih antikviteta, nastalo je od mermera sa Parosa. Od tog istog mermera izrađene su i statue na Delosu.

Arheolozi su na susednom ostrvu Despotiko otkrili jedan od najvećih svetih spomenika.

Stručnjaci navode da je reč o kapelama koje su bile od velikog značaja za kapetane i mornare, a Despotiko je bio najveće svetilište u Kikladima nakon Delosa.

To znači da je Delos bio veoma važno svetilište, kako zbog svoje moći, tako i zbog arheološkog bogatstva.

Kada je pastir, tokom 2010. godine otkrio novčić, arheolozi su započeli istražvanje i pronašli više od 6.000 arhitektonskih predmeta samo u jednom zidu. Otkriveno je oko 85 delova statue i 200 keramičkih komada na kojima se nalazi natpis “Apolon”.

Arhelozi su nakon dubljeg istraživanja pronašli i sedam visokih stubova izrađenih od mermera sa Parosa, koji su bili osnove jednog od 22 hrama posvećenih Apolonu širom Kiklada.

Stanovnici Parosa vladali su ovim svetilištem, sve do sredine 6. veka pre nove ere, kada su izgradili sopstveni hram u Despotiku. Veruje se da je ovaj hram veći od hrama u Delosu.

Stručnjaci se trenutno bave rekonstrukcijom svetilišta.

15/11/2022 09:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments