Otkrivena prva toplokrvna riba

18/05/2015 11:57

Otkrivena prva toplokrvna riba

Naučnici američke Nacionalne okeanske i atmosferske službe (NOAA) otkrili su prvu vrstu toplokrvne ribe.

Ova vrsta riba živi u Severnom Atlantiku, Severnom i Sredozemnom moru, a hrani se drugim ribama i lignjama. U pitanju je mesečeva riba ili opah (Lampris guttatus).

Način na koji ova riba stvara toplotu, razlog je za njenu posebnost. Naime, ona pomeranjem peraja stvara toplotu koju zadržava u škrgama i na taj način kroz njeno telo kruži topla krv, što nije slučaj kod ostalih vrsta riba.

Zahvaljujući tome što ima toplu krv, njene opšte sposobnosti su poboljšane, pa je tako njena efikasnost pri lovu veća u odnosu na druge ribe koje se hrane na taj nain u hladnim morskim dubinama.

Temperatura njenog tela iznosti pet stepeni Celzijusa, a odrasle jedinke mogu da budu teške i do 70 kilograma. Opah je tamno narandžaste boje, ima bele tačke i jarko crvena peraja.

Ova vrsta živi na dubini od oko 200 metara, svoju energiju čuvaju tako što se kreću veoma sporo, a na taj način se i uspešno šunjaju tokom lova.

“Toplokrvnost čini ovu ribu efikasnijim predatorom koji brže pliva i brže reaguje, te vidi daleko bolje”, rekao je doktor Nikolas Vegner, autor studije o ovoj toplokrvnoj ribi.

Većina riba je hladnokrvno ili spadaju u ektodermne životinje, a neke od njih, kao što su tuna ili neki morski psi, mogu da zagreju samo pojedine delove tela, kao što je mozak ili oči, ali ne i čitavo telo.

18/05/2015 11:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments