Misteriozna smrt poslednjeg faraona

24/07/2020 15:38

Misteriozna smrt poslednjeg faraona

Ramzes III, čija je grobnica pronađena u Dolini kraljeva u Egiptu, takozvana grobnica K20, u potpunosti islikana hijeroglifima, ukrašena raskošna dvorana u kamenu, bio je poslednji egipatski vladajući faraon. Smrt poslednjeg faraona ostala je nedoumica ali kako nauka napreduje pretpostavke se pretvaraju u činjenice. 

Koliko u ovom momentu znamo o smrti poslednjeg faraona? Šta je prekinulo faraonsku tradiciju tako moćnu, dugu i bogatu vladavinu ovih obožavanih kraljeva Egipta?

Misterije njihovog života i smrti kriju piramide, a posle i dolina kraljeva sa grobnicama uklesanim u kamen i misterioznim tajnama mumifikacije, hijeroglifa, skrivenih sarkofaga i odaja.

Kralj Ramzes je vladao između 1187. i 1156. godine p.n.e., poznat je i kao „veliki bog“. Njegova grobnica i mumija pronađeni su među prvima u dolini kraljeva, naravno već opljačkani …ali i to je posebna tema. Usmerićemo se na misterioznu smrt ovog faraona. Prema samim pretpostavkama iz hijeroglifa, pisama i zapisa nađenih na različitim lokacijama smrt kralja je bila nasilna kako je posle njegove vladavine ugašena titula i loza faraona, on jeste imao naslednika, svog potomka koga je on imenovao ali on nije vladao sa titulom faraona.

Stare teorije zavere i predpostavke bile su da je kralj Ramzes III ubijen ujedom otrovnice, potom da je u pitanju fatalni otrov – po kojima su Egipćan bili poznati. Čitani su manje poznati hijeroglifi zidova njegove grobnice i ostalih nađenih predmeta vezanih za faraona na raznim mestima. 

Napretkom tehnologije mumije počinju da se skeniraju, a ne više otpakuju iz silnih tkanja koje je već odavno porozno te bez većih oštećenja naučnici mogu da primete neke detalje koje do sad nisu mogli i sklope kocke i delove istorije koji fale.

Tako je Ramzesova mumija skenirana i rezultati CT-a su pre par godina objavljeni u Britanskom medicinskom žurnalu, a oni su zapanjujući- na Ramzesovom vratu nađena je duboka posekotina što ukazuje da je ovaj faraon ubijen brutalnim prerezivanjem grkljana. Smrt je bila trenutna, prerezane su arterije i vene, a povrede vrata nakon smrti nisu postojale kako je mumija imala ogrlicu sve do 1886. godine i preko nje debeo sloj bitumena.

Kasnijim povezivanjem ovog vida ubistva i slika sa zidova grobnice ustanovljeni su i mogući krivci i scenario. Faraona je ubio jedan od sinova naslednika, a ubistvo je planirala i organizovala sa njim i njegova majka jedna od faraonovih žena.

Otkriveno je da je Pantavera, naslednik Ramzesa III proglašen krivim što ga je navelo na samoubistvo. Potom je to potvrdio i  pronalazak mumije u skromnoj ovčijoj koži, koja je genetski povezana sa Ramzesom III. Ovčija koža se smatrala „nečistom“ u procesu sahranjivanja te su mu verovatno time ukaljane kraljevske časti zbog zločina.

Nove tehnologije uvode nas u eru neverovatnih otkrića i pisnja nove istorije sklapanjem delića stare.

24/07/2020 15:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments