U kojem gradiću caruju mačke?

12/06/2018 14:17

U kojem gradiću caruju mačke?

Jedan tajvanski gradić predstavlja pravo carstvo mačaka. 

Nekadašnji rudarski grad postao je grad mačaka.

Kako je grad uglja postao grad mačaka?

Tajvanski grad Houtong, koji se nalazi na severu zemlje, nekada je bio napredan rudarski grad, a danas predstavlja raj za sve ljubitelje mačaka.

Houtong u prevodu znači “pećina majmuna”. Mnogo ranije, pre nego što će postati poznat po uglju, ovo mestašce bilo je poznato po pećini punmoj majmuna. Ne postoje tačni podaci o tome šta se desilo sa ovim primatima, ali ubrzo je mesto postalo poznato po uglju.

Naime, tokom dvadesetih godina prošlog veka, kada je zemlja bila pod vladavinom Japana, u pećinama Houtonga pronađen je ugalj. Kao jedno od najvećih područja za snabdevanje uglja u državi, Houtong je brzo postao dom velikom broju rudara i njihovim porodicama.

Pedeset godina kasnije, priča o rudarima se završava. Mlađe generacije krenule su potragu za novim prilikama, u veće gradove. Broj populacije ovog mestašca, rapidno se smanjio, a do devedesetih godina rudarska industrija je gotovo izbrisana.

Ponovo popularan

Mali tajvanski gradić ponovo je stekao popularnost, zahvaljujući penzionerki Čan Bi-jun. Velika ljubiteljka mačaka odlučila je da brine o svim napuštenim macama u ovom gradu.

Čan je objasnila kako je prvo brinula o pet mačaka, koje su pripadale komšiji, a zatim je leglo počelo da raste. Trenutno brine o polovini mačije populacije u Houtongu.

Turisti koji posećuju Houtong, obilaze Čan i fotografišu više od 120 mačaka koje se izležavaju, pa svuda. Navikle su na pažnju posetioca ali i na poslastice koje dobijaju.

Poseta turista ovom gradu je u porastu, a zahvaljujući direktnoj liniji i blizini glavnog grada, priliv turista je neprekidan tokom svakog vikenda.

12/06/2018 14:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments