Biljke su mnogo duže na planeti nego što smo mislili

20/02/2018 12:21

Biljke su mnogo duže na planeti nego što smo mislili

Razvitak biljaka je jedan od najvažnijih pomaka u istoriji života na Zemlji, jer su one prekrčile put daljoj evoliciji životinja. Međutim, biljke su na planeti mnogo duže nego što smo dosad pretpostavljali…

Najstariji otkriveno fosil kopnene biljke star je 427 miliona godina. Međutim, postoji osnovana sumnja da se biljke koje su živele pre toga jednostavno nisu fosilizovale, te da su postojale mnogo pre nego što su naučnici mislili.

Pročitajte i… Novo otkriće zbunilo naučnike: Ko je prvi nastao- leptir ili cvet?

Najstariji fosil biljke dosad, pronađen je u Škotskoj; Foto: Paul Kenrik

Koliko su stare biljke na planeti?

Botaničari su razvili vremensku skalu da bi odredili kako su se i kada prve četiri primarne kategorije kopnenih biljaka razvijale. Uz pomoć modela, otkriveno je da se najranije odvajanje biljaka desilo pre između 515 i 469 miliona godina, odnosno između 40 i 90 miliona godina pre procenjenog fosila.

To znači da su prethodna istraživanja pogrešila u proceni kada su biljke nastale za 80 miliona godina.

Samo razvijanje biljaka i njihovo širenje doprinelo je promeni u globalnoj klimi, ispuštanju kiseonika i stvaranju životinja. Otkriće objašnjava misteriju tragova koje su napravile najranije kopnene životinje pre oko 450 miliona godina, ali je još uvek teško objasniti kako su one prethodile kopnenim biljkama.

20/02/2018 12:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments