Najluksuzniji aerodrom na svetu!

25/01/2021 12:29

Najluksuzniji aerodrom na svetu!

Međunarodna vazdušna luka Hamad jedini je međunarodni aerodrom u državi Katar.

Smešten je južno od glavnog grada Dohe, zamenio je bivšu međunarodnu vazdušnu luku Doha kao glavnu vazdušnu luku Katara. Nacionalni prevoznik Qatar Airways i svi ostali prevoznici službeno su se preselili u novu vazdušnu luku 27. maja 2014. godine.

Aerodrom je nazvan po prethodnom katarskom emiru Hamadu bin Khalifi Al Thaniju.

Standardni saveti kažu da je najbolje doći do aerodroma dva sata pre vremena polaska vašeg leta. Svako ko leti preko katarskog Hamad Internacional možda će to hteti udvostručiti ili čak utrostručiti. 

Ne zato što postoje dodatne poteškoće kroz sigurnost u ovom blistavom, modernom objektu. Zapravo ako se prijavite za njegovu šemu e- pasoša, proćićete za svega nekoliko minuta. 

To je zato što ćete to dodatno vreme putovanja želeti da provedete uživajući u verovatno najluksuznijoj vazdušnoj luci na planeti.

Aerodrom otvoren 2014. godine sa ambicijom da pretvori katarski zalivski grad Dohu u globalno vazduhoplovno središte koje opslužuje Qatar Airways, HIA sada godišnje više od 30 miliona putnika. 

Celo iskustvo kroz HIA aerodrom je veoma mirno i tiho, spokojno poput posete hramu. Ako dolazite van špica zaista pomislite da prvi kročite na ovo mesto, površine su uglađene i sjajne, zvukovi minimalni, jedino pozivi na molitvu – namaz preko razglasa, pet puta dnevno razbijaju tišinu.

Veza sa aerodromom je preko puteva za sad a od 2022. godine, kada je zakazano katarsko Svetsko prvenstvo u fudbalu, je obećana i železnička veza sa gradom.

Ova veličanstvena građevina je izgrađena na kopnu izvučenom iz mora. Vrtoglavo visokih plafona, krovnih prozora, palmi unutar, ukrašenih stubova sa džamijom pored u obliku plave kapljice vode, stapa se sa delom obale.

Na aerodromu se nalazi i mnoštvo umetničkih dela koje ćete verovatno videti samo ovde, pa je i poput muzeja. Jedno od tih dela je „Lamp Bear“ švajcarskog umetnika Ursa Fishera- to je divovski, nadrealan žuti medvedić koji sedi pod crnom lampom, koji se nalazi u glavnoj dvorani i užasno privlači pažnju. Trenutno se u ovoj vazdušnoj luci nalazi 20 umetničkih instalacije neverovatne vrednosti i upečatljivosti koja odvajaju ovaj aerodrom od svih drugih svetskih aerodroma.

Pored toga aerodrom sadrži mnoštvo radnji svetskih brendova, restorane raznih kuhinja, teretanu, futuristički voz koji vozi od terminala do terminala, u zajedničkom prostoru sedite na italijanskoj koži, bazen od 25 metara, terene za skvoš, golf, hidroterapiju i spa centar… a očekuje se i proširenje aerodroma i instalacije tropskog vrta i vodopada.

25/01/2021 12:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments