Ko je i zašto izmislio Ginisovu knjigu rekorda?

20/12/2022 12:07

Ko je i zašto izmislio Ginisovu knjigu rekorda?

Godišnji pregled svetskih rekorda u svim mogućim i nemogućim disciplinama, mnogima je omiljena knjiga. Ali da li znate kako je ova lista nastala i ko ju je izmislio?

Prvi put, ovu knjigu objavilo je pivarsko preduzeće “Ginis” 1955. godine, a danas, Ginisova knjiga rekorda svake godine objavljuje se na preko 23 jezika u više od stotinu zemalja.

Kako je nastala Ginisova knjiga rekorda?

U Veston Harbournu, na jugoistoku Irske, Hju Biver je 10. novembra 1951. godine bio u lovu. Nakon toga, raspravljao se da kolegama lovcima oko toga koja je ptica, od svih koje love, brža- zlatni žalar ili jarebica.

Iste večeri, po dolasku u Cestlbridž,Biver shvata da, uprkos svim knjigama, nije moguće dokazati koja je ptica brža. Shvatio je takođe da se o brojnim sličnim temama sigurno raspravlja širom sveta, a da ne postoji niti jedna literatura koja bi mogla da reši rasprave o rekordima.

Onda mu je sinula ideja, koja je postala realnost 12. septembra 1951. godine, kada je, uz pomoć blizanaca Norisa i Rosa Mekrajtera, koji su radili u Londonskoj agenciji za utvrđivanje činjenica, otvorio kancelariju koja je počela da pravi prvo izdanje knjige o rekordima.

Prva knjiga imala je 198 stranica, a prvi odštampani primerak povezan je 27. avgusta 1955. godine, zahvaljujući pivari “Ginis”. Do Božića, “Ginisova knjiga rekorda” postala je bestseler, a od tada, svake godine, izuzev 1957. i 1959., štampano je novo dopunjeno izdanje.

Danas, ova knjiga rekorda najviše se bavi takmičenjima ljudi, ali sadrži i bizarne činjenice kao što je koja je najkraća reka na svetu, najveći tumor ikada izvađen iz ljudskog tela i sl.

Srbi u Ginisovoj knjizi rekorda

 • Vesna Vulović, stjuardesa JAT-a zauzela je 4. mesto na spisku osoba koje su preživele pad sa visine od 10.160 metara. Vesna je preživela tako što je, nakon eksplozije bombe koju je postavio terorista 1972. godine, ostala vezana za sedište u zadnjem delu aviona. Rep aviona ostao je spojen za toalete i pao je na snežne namete na planini iznad Češke.
 • Dalibor Jablanović iz Stubice obarao je Ginisove rekorde 26 puta u 11 kategorija, a neke od njih su najviše izbalansiranih kašika na licu, najbrža organizacija šahovskog seta u timu, najviše zalepljenih “stick note” papirića na lice, a takođe, ušao je u Ginisa i kao Srbin sa najviše oborenih rekorda.
 • Slaviša Pajkić, “Biba Struja” ušao je dva puta u Ginisa: 1981. kada je dodrnuo nekoliko hiljada volti i 2003. kada je zagrejao vodu na 97 stepeni za minut i 37 sekundi.
 • “Biba Struja”

 • Nikola Kulezović, frizer iz Šapca, nadogradio je pletenicu od 820 metara i tako postao ponosni nosilac rekorda za najduže nadograđenu kosu u obliku pletenice. Bilo mu je potrebno 10 sati, a model je bila Ivana Knežević.
 • Miodrag Gidra Stojanović u Ginisa je ušao uradivši 29.449 trbušnjaka za 24 sata.
 • Zoltan Gali oborio je Ginisov rekord napravivši 10.374 sarme i tako je pobedio prethodnog rekordera iz Futoga koji je “smotao” 6.556 sarmi.
 • Milutin Milutinović, poznat i kao “Užički Supermen”, iz Užica do Londona došao je peške, kako bi trčao sa teretom od 45 kilograma 100 metara i ušai u Ginisovu knjigu rekorda. Do Londona mu je trebalo 62 dana, a na tom putu izgubio je 12 kilograma.
 • Vojislav Mijić je prvi Ginisov rekord postavio 1992. godine, kada je preplivao 139 kilometara za 36,5 časova. Zatim je naredne godine preplivao rutu  od Vukovara do Beograda, tom prilikom prešao 165 kilometara za 23 časa i 56 minuta.
 • Ervin Katona, “Strong men” drži svetski rekord u disciplini potisak 155 kg sa 18 ponavljanja, a u Ginisa je ušao podignuvši dva automobila od 1000 kg pod nagibom od 15 stepeni i u najbržem prevrtanju gume na 20 metara.
 • Pre četiri godine, Desimir Desko Stojković postavio je Ginisov rekord tako što je metu nunčakama pogodio 234 puta za minut.
 • Milovan Mijatović je 2003. ušao u Ginisa, tako što je odgojio najtežeg bika na svetu- Ferdinanda. Obaj bik imao je 2100 kilograma i oborio je rekord star 100 godina koji je postavio jedan meksički bik.

Foto: Instagram

 

 

 

 

 

20/12/2022 12:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments