Da li će ovaj stari grad uskoro nestati pod vodom?

03/09/2018 13:13

Da li će ovaj stari grad uskoro nestati pod vodom?

Grad na obali Tigirisa, u turskoj provinciji Batman, star je 12 hiljada godina i preti mu nestanak.

U pitanju je turski grad Hasankejf.

Uskoro pod vodom

Hasankejf je specifičan po neolitskim pećinama, liticama u boji meda i minaretima iz 15. veka. Živopisne ulice ovog grada uskoro će nestati pod vodom, kao i ostatak tog “živog muzeja”.

Naime, da bi se spasilo sve što se spasiti može, Turci su iz ovog drevnog grada do sada preselili hamam iz 12. veka, koji je težak oko 1.500 tona. Pored kupatila, preneti su i drugi spomenici na mesto udaljeno tri kilometra od samog grada.

Stručnjaci predviđaju da će grad nestati do kraja godine, usled poplava koje su zadesile ovo područje. Poplave su rezultat brane, čija je izgradnja započeta pre 12 godine povodom projekta jugoistočne Anadolije, u okviru kojeg su se gradile brojne hidorcentrale i industrijske zone.

Hasankejf se nalazi na oko 100 kilometara od brane, a stručnjaci veruju da će se kroz nekoliko meseci grad naći 60 metara ispod površine vode, što je bio slučaj i sa ostalim istorijskim gradovima, spomenicama ali i kućama ljudi koji su morali da se presele zbog izgradnje ove Asuanske brane i sličnih.

03/09/2018 13:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments