Manje poznate činjenice o okeanima

17/10/2017 12:01

Manje poznate činjenice o okeanima

Pet okeana, koliko ih ima na planeti, zauzimaju čak 71% površine Zemlje, a u njemu je upravo i nastao život. Baš zbog ogromne površine, okeani su veoma malo istraženi, a evo šta smo dosad otkrili.

Fitoplanktoni

Uprkos uvreženom mišljenju, jednoćelijske biljke fitoplanktoni, koje žive u okeanu, zapravo stvaraju polovinu kiseonika na planeti, a ne drveće. Ovi fitoplanktoni koriste sunčevu energiju kako bi iz ugljen-dioksida stvorili kompleksne komponente koji dalje utiču na stvaranje novog biljnog materijala.

Tihi okean

Pacifik je najdublji okean, a procenjuje se da dubina dostiže  6.2764416 kilometara. Pored toga, zahvata površinu od 179 biliona kvadratnih metara. Tihi okean je dva puta veći od Atlantskog, a ovaj vodeni džin broji i najveću količinu ostrva.

Najnaseljenije mesto

U okeanima živi najveći broj stvorenja, a 97% vode sa planete upravo dolazi iz okeana. Zapravo, samo jedan odsto stanovnika Zemlje ne živi u okeanima.

Vatreni prsten

Ovako se naziva predeo u Tihom okeanu kojeg čine vulkani. Ovi vatreni divovi odgovorni su za čak 90% zemljotresa, a ukupno, 75% vulkana na Zemlji nalazi se upravo u “Vatrenom prstenu”.

Marijanski rov

Najdublji deo svih okeana i najdublji deo Zemljine kore nalazi se u Tihom okeanu. U njemu, žive najčudnije životinje, poput vampirske lignje, morskog vuka, naborane ajkule i mnogih drugih.

Kafić belih ajkula

Između ostrva Gvadalupe i Havaja, tokom zime i leta, okuplja se veliki broj belih ajkula. Dosad, naučnici nisu uspeli da saznaju zbog čega se ovo dešava, jer, za sam početak, u tom periodu, ajkule gladuju, zbog nedostatka hrane. Ipak, svake godine, ogroman broj ovih grabljivica uputi se ovde. Iako se verovalo da je u pitanju ritual parenja, u ovom “kafiću” viđeni su i mladunci, pa je ta pretpostavka odbačena.

Srednji okeanski greben

U pitanju je najveći planinski masiv na svetu, a prostire se preko okeanskog dna u dužini od 65 000 kilometara. Nastao je pomeranjem tekstonskih ploča i samo 10% se nalazi iznad vode.

 

Fenomen “kitov pad”

Kitov pad

Kada kit ugine, njegov skelet tone na dno okeana, a na njemu se, vremenom, stvara složen i lokalizovan ekosistem. Ovo se u nauci naziva i “kitov pad”, a prvi put, fenomen je otkriven 1970. godine.

Najudaljenija tačna

Tačka Nemo je “okeanski pol nepristupačnosti” i nalazi se u Pacifiku, a udaljen je 2 689 kilometara od najbliže osobe i kopna. “Nemo” na španskom znači “niko”, a kada biste tamo i stigli, najbliži ljudi bila bi vam zapravo posada Međunarodne svemirske stanice.

 

17/10/2017 12:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments