Kakvo je to netaknuto čudo prirode?

05/05/2023 10:59

Kakvo je to netaknuto čudo prirode?

Pravo čudo prirode nalazi se na teritoriji Australije i predstavlja pravu atrakciju. U pitanju je, verovali ili ne, ružičasto jezero.

Slano jezero jarke, ružičaste boje, nalazi se u zapadnoj Australiji, na Srednjem ostrvu.

Jezero Hilijer

Jezero Hilijer predstavlja pravu turističku atrakciju, zahvaljujući svojim karakteristikama. Ovo jezero nije kao i sva ostala, naime, ono je ružičasto i neverovatno. Nalazi se na Srednjem ostrvu, najvećem u Recherche arhipelagu.

Istraživanja su pokazala da su za takvu boju jezera zaslužne alge, koje vole so. Naučnici potvrđuju ovu teoriju, nakon testiranja i otkrića postojanja algi u dubinama jezera. Stanovnici jezera su i drugi mikrobi, koji doprinose izuzetnoj boji jezera.

Prve spise o ovom jezeru ostavio je 1802. godine, moreplovac Metju Fliders. On je otkrio jezero Hilijer, kada se popeo na najviši vrh Srednjeg ostrva.

Interesantno je da je ovo jezero ostalo netaknuto, za razliku od senegalskog jezera Retba, koje je takođe ružičasto, ali na kojem se vrši eksploatacija soli.

Još jedan ružičasti dragulj

Jezero Retba nalazi se u Senegalu, severno od poluostrva Kap Vert, na 30 kilometara severoistočno od Dakara. Poznato je i po imenu Lak Roze, što u prevodu znači “roze jezero”.

Krivici, za ružičastu boju jezera, i u ovom slučaju su alge. Dunaliella salina, vrsta algi koje nastanjuju jezero, oslobađa crveni pigment za apsorbovanje svetlosti i na taj način obezbeđuju neophodnu energiju za stvaranje adenozin-trifosfata.

Boja jezera je najintenzivnija tokom sezone suša, od novembra do juna.

Kako je jezero poznato po visokom salinitetu, oko tri hiljade ljudi skuplja so i do sedam sati dnevno. Veliki broj porodica, koje žive u okolini jezera, žive zahvaljujući prodaji soli.

05/05/2023 10:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments